0800.888.666           office@recolamp.ro
           

Recolamp: OCDE atrage atenția asupra pericolului vânzării online de becuri fără a contribui la sistemul de colectare și reciclare a lor

 

Asociația Recolamp, membru al EucoLight (Asociația Europeană a organizațiilor care preiau răspunderea reciclării deșeurilor din echipamente de iluminat) anunță publicarea raportului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) pe tema responsabilității producătorilor care vând online becuri și alte corpuri de iluminat.

Raportul întocmit de OCDE cu ajutorul membrilor Eucolight, printre care și Recolamp, arată că vânzarea online de echipamente de iluminat, mai ales pe platforme virtuale cu mai multe tipuri de produse (mall online), trebuie să se supună acelorași reguli impuse comercianților reali și centrelor comerciale.

Recomandarea OCDE este ca aceste platforme virtuale să aibă statut de producători în ceea ce privește vânzarea de echipamentele de iluminat și să fie obligate să facă parte dintr-o schemă de colectare și reciclare a deșeurilor care provin din astfel de echipamente.

“Recolamp susține această recomandare care este esențială pentru a reduce, mai ales în țări ca România, numărul mare de free-rideri, adică acei producători/comercianți de echipamente de iluminat care pun pe piață astfel de produse, dar nu se implică și în colectarea și reciclarea lor, așa cum prevede principiul  Răspunderea Extinsă a Producătorului.  Astfel de producători și comercianți pot să se implice direct în colectarea și reciclarea corpurilor de iluminat arse sau uzate sau indirect, făcând un transfer de responsabilitate către Recolamp, care, în numele lor, se va ocupa de gestionarea acestor tipuri de deșeuri, foarte periculoase pentru mediu și sănătatea oamenilor. Faptul că o organizație ca OCDE face această recomandare este încă un semnal de alarmă asupra periculozității acestor deșeuri și asupra nevoii de a le gestiona complet și corect”, a declarat Béla Kovács, directorul Recolamp.

Raportul OCDE mai arată și că vânzările online de echipamente și corpuri de iluminat știrbește eficiența principiului Răspunderea Extinsă a Producătorului, care se aplică în toate țările Uniunii Europene, și impactează negativ aproape 10% din întreaga piață de echipamente electrice și electronice din țările membre OCDE.

Recolamp a derulat numeroase campanii de informare și educare menite atât să ajute la mai buna înțelegere și aplicare a acestui principiu, cât și la creșterea gradului de colectare și reciclare.

În România, Recolamp reprezintă 189 de producători cărora le-a preluat responsabilitatea legală cu privire la gesionarea deșeurilor din echipamente electrice și electronice puse pe piață categoria 5 - echipamente de iluminat, conform clasificării din OUG 5/2015.

Anul trecut, în numele participanților săi, Recolamp a îndeplinit ținta legală de colectare de 48,57% din media vânzărilor producătorilor din ultimii 3 ani, asigurând reciclarea a 946.969 de kilograme de deșeuri.

“Așa cum arată și secretarul general al Eucolight, Marc Giraud, principiul Răspunderea Extinsă a Producătorului are ca scop să îi responsabilizeze pe cei care produc și vând echipamente și corpuri de iluminat și să îi facă să reducă impactul pe care activitatea lor o are asupra mediului. Așa că atunci când producătorii care vând online eludează legea și nu se implică  în gestionarea acestor deșeuri (practic sunt free-rideri în sistem) ne confruntăm cu efecte, atât asupra producătorilor corecți și responsabili, cât și asupra clienților, ambele categorii având de suferit de pe urma iresponsabilității acestor free-rideri”,  a mai afirmat Béla Kovács, directorul Recolamp.

 

 

946 de tone de deșeuri din echipamente de iluminat colectate și reciclate în 2017 de Asociația Recolamp

 

foto-Recolamp1.jpg

  

Un an cu rezultate în creștere pentru Asociația Recolamp. Organizația non-profit a reușit, în 2017, să colecteze și să asigure reciclarea a 946.969 de kilograme de deșeuri din echipamente de iluminat, ceea ce reprezintă o țintă de colectare de 48,57% din media vânzărilor producătorilor din ultimii 3 ani.

Asociația Recolamp și-a consolidat an de an infrastructura de colectare, ajungȃnd în 2017 la parteneriate cu peste 11.600 de generatori de deșeuri în întreaga țară, 46 de colectori activi și 16 reciclatori. Cu ajutorul acestor parteneriate, Recolamp a reprezentat anul trecut 189 de producători romȃni cărora le-a preluat responsabilitatea legală cu privire la gesionarea deșeurilor din echipamente electrice și electronice puse pe piață categoria 5 - echipamente de iluminat, conform clasificării din OUG 5/2015. Astfel, în numele participanților săi, Recolamp a îndeplinit ținta legală de colectare de 48,57% din media vânzărilor producătorilor din ultimii 3 ani.

„Primim, aproximativ, 22 de comenzi de ridicare deșeuri pe zi, ceea ce determină o frecvență lunară de ridicare de la 450 de locații de colectare. Este o evoluție foarte mare față de primii ani de existență Recolamp pe piața din Romȃnia cȃnd generatorii de deșeuri nu erau informați cu privire la cȃt de periculoase sunt deșeurile din echipamente de iluminat. Continuăm, așadar, atȃt informarea permanentă, cȃt si comunicarea activă cu rețeaua, pentru rezultate din ce în ce mai bune. În 2017, le-am apelat de peste 14.000 de ori și am vizitat peste 400 de locații active din întreaga țară. De asemenea sistemul de colectare pune la dispoziție un număr de telefon gratuit, unde ne pot apela cei care au containerele pline cu deșeuri, iar în maxim 10 zile lucrătoare, un colector autorizat le ridică și lasă la schimb, noi recipiente pentru a fi utilizate în continuare.”, a declarat Béla Kovács, Director General al Recolamp.

2017 a marcat pentru Recolamp 10 ani de existență pe piața din Romania în care a colectat și reciclat peste 3.650 de tone de deșeuri din echipamente de iluminat. Își continuă misiunea și în 2018, avand o țintă de colectare și mai îndrazneață. 

Recolamp poate fi partenerul de reciclare a oricărei instituții publice sau private. Solicitȃnd containerele personalizate Recolamp,  se poate beneficia de întreaga infrastructură națională de colectare pe care Asociația a dezvoltat-o. Colaborarea cu Recolamp este gratuită, organizația asigurând preluarea deșeurilor de la cantitatea minimă de 20 de kilograme sau 100 de bucăți de becuri și/sau tuburi fluorescente și pentru minim 50 de kilograme, în cazul corpurilor de iluminat. 

 

Pentru anul 2018, Asociația Recolamp își propune să extindă rețeaua de colectare, iar primul pas în acest sens a fost deja făcut, prin cele 300 de noi locații din rețeaua Colț Verde. Așadar, Asociația Recolamp este pregătită să colecteze și să recicleze cantități tot mai mari de deșeuri, drept dovada avem peste 12.800 cutii de carton în uz,  2050 de containere metalice și peste 890 locații Colț Verde. Cele mai multe dintre centrele de colectare Recolamp sunt amplasate la instituțiile publice, urmate, îndeaproape, de locațiile din domeniul educației.

Problema, în schimb, o reprezintă, în continuar, accesul la echipamentele de iluminat arse. De aceea, și în 2018, vom continua campaniile de informare asupra necesității reciclării deșeurilor de echipamente de iluminat, care reprezintă deșeuri periculoase pentru mediu. Ne dorim de asemenea ca și consumatorii casnici să devină din ce in ce mai conștienți de pericolul deșeurilor aruncate la gunoi. Îi sfătuim să consulte site-ul www.coltverde.ro pentru a găsi cel mai apropiat punct de colectare.” a mai precizat Anca Lupusavei, director de marketing al Recolamp.

 

Rezultatele financiare ale Recolamp pentru 2017 indică faptul că participanții Recolamp au pus pe piață circa 10.2 milioane de unități de echipamente de iluminat. Prin urmare, Asociația a înregistrat venituri de aproximativ 7.465.471,25 RON, reprezentând contravaloarea Timbrului Verde (Recolamp practicând două tarife: 0,85 lei, respectiv 0,6 lei (plus TVA), în funcție de tipul echipamentului) aplicat la fiecare unitate vândută și declarată de către producătorii Asociației.

 

Peste 300 de premii oferite în 2017 pentru 17.000 de lămpi colectate și reciclate! 

Campania de reciclare “Ori de câte ori se arde un bec, reciclează-l și castigă garantat premii!” derulată de Recolamp în 2017, i-a premiat pe toți cei care au adus pană pe 31 decembrie deșeuri din echipamente electrice, precum becuri economice, LED-uri și tuburi fluorescente, cu șurubelnițe electrice Bosch și nivele profesionale magnetice DUPU.  

Asociația Recolamp le mulțumește tuturor celor care au sprijinit campania destinată protejării mediului. Vă încurajăm să colectați în continuare deșeuri pentru o nouă etapă a campaniei. 

Detaliile vor fi anunțate pe site-ul Asociației și de asemenea la locațiile participante în campanie. 

 

Asociația Recolamp a gestionat 3.650 de tone deșeuri de echipamente de iluminat în primii 10 ani de activitate

 

Din 2007 și până în prezent, au fost gestionate peste 3.650 de tone deșeuri. Dacă toate acestea ar fi depozitate împreună, s-ar putea construi echivalentul a 10 blocuri de câte 4 etaje. Toate aceste echipamente nefuncționale, cele mai multe dintre ele cu conținut periculos de mercur, au fost colectate din întreaga țară și, ulterior, reciclate pentru a se asigura protejarea sănătății cetățenilor și a mediului înconjurător. 

“Când Recolamp şi-a început activitatea, deșeurile de lămpi și tuburi fluorescente ajungeau invariabil la gropile de gunoi din România. Producătorii au obligația legală de a se asigura că acest lucru este evitat. Mai presus însă de Directive și legislații naționale, a fost angajamentul ferm al celor trei membri fondatori ai asociației în toate cele 18 organizații pe care le-au înființat la nivel european și care sunt reunite sub umbrela EucoLight. Alături de General Electric, Ledvance și Philips Lighting, reprezentăm alți 186 de producători români, în numele cărora ne-am angajat să îndeplinim anual ținta de colectare. Pentru 2016, ea s-a tradus în 673 tone, echivalentul a 42% din media vânzărilor din ultimii trei ani. Pentru 2017, avem de atins o valoare minimă de 45%, ceea ce înseamnă că anul acesta eforturile noastre trebuie să asigure corecta gestionare a peste 867 de tone echipamente de iluminat”, explică Directorul General Béla Kovács.

 Potrivit celor mai recente date oficiale disponibile pe site-ul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului pentru 2014, la categoria echipamente de iluminat, România a atins o rată totală de colectare de 19%. Cu o cotă de piață de 36% din total volum echipamente de iluminat vândute, Asociația Recolamp a asigurat peste 40% din deșeurile reciclate la nivel național.

“Am investit aproximativ 13.500.000 de Euro în acești primi zece ani. Sumele provin exclusiv din Timbrul Verde, element de cost asociat colectării și reciclării și pe care producătorii participanți Recolamp îl includ în prețul final de vânzare al produselor pe care le comercializează. Cu aceste fonduri am dezvoltat și administrăm o rețea națională de colectare, care asigură lunar, în 2017, preluarea a aproximativ 70 de tone deșeuri din întreaga țară, datorită celor 1.000 de comenzi prin care ni se solicită ridicarea lămpilor și echipamentelor de iluminat arse și depozitate selectiv de către cele 12.200 de insituții de stat și/sau private cu care avem protocoale de colaborare" a declarat Roxana Șunică, directorul de marketing al asociației. 

Orice generator de deșeuri din România poate solicita containere personalizate și poate beneficia de infrastructura de colectare pe care Recolamp a dezvoltat-o. Colaborarea este gratuită, organizația asigurând preluarea deșeurilor de la cantitatea minimă de 20 de kilograme sau 100 de bucăți de becuri și/sau tuburi fluorescente și pentru minim 50 de kilograme, în cazul corpurilor de iluminat.

“Le mulțumim celor care sunt alături de noi - producători, autorități de mediu, parteneri de colectare și, mai ales, cetățenilor și angajaților companiilor cu care noi colaborăm și care au făcut efortul de a pune becul ars în cutia Recolamp contribuind astfel la misiunea noastră de a asigura reciclarea deșeurilor. Da, sunt încă multe aspecte operaționale și legislative de îmbunătățit. România este destul de departe de ținta minimă de 45%, există riscul declanșării unei proceduri de infringement care s-ar traduce prin penalități mari ce vor trebui plătite tot de cetățeni. Dar, dincolo de aceste informații mai puțin optimiste, la aniversarea Recolamp aș vrea să subliniez evoluția și faptul că dacă în 2007 am pornit de la zero becuri sau tuburi colectate, zece ani mai târziu numărăm peste 15,5 milioane de bucăți de echipamente de iluminat reciclate”, a mai precizat Béla Kovács.

 

Asociația Recolamp sărbătorește 10 ani printr-o expoziție de fotografie documentară despre iluminatul din România

 

„Când se lasă seara peste România” este numele proiectului inițiat de Asociația Recolamp și realizat în parteneriat cu  Centrul de Fotografie Documentară.

Asociația Recolamp, organizație non-profit fondată de General Electric Hungary Kft., Ledvance GMBH şi Philips Lighting România, marchează 10 ani de activitate și de reciclare a deșeurilor de echipamente de iluminat, printr-o expoziție de fotografie ce suprinde viața românilor în relație cu iluminatul, într-o țară plină de contraste, dar care are obligații europene ferme privind colectarea și reciclarea deșeurilor din becuri, neoane și corpuri de iluminat.

 

Realizatorii proiectului sunt fotograful Petruț Călinescu și jurnalista Ioana Călinescu, co-fondatori ai Centrului de Fotografie Documentară, care au călătorit de la începutul lui 2017 prin țară pentru a surprinde diversitatea și contrastele care se observă cel mai bine la lumina becului. Cei doi au fost prin sate fără electricitate, în săli de bal scăldate de lumină, pe drumuri înfundate slab luminate sau la evenimente impresionante cu lasere și jocuri de lumini, la munte și la mare, la petreceri în spații neconvenționale și la priveghiuri ținute la lumina telefoanelor mobile.

 

“Când am primit provocarea de a face un album despre iluminat în România, experiența noastră jurnalistică ne-a spus că nu vom găsi firul poveștii pe spirala becurilor economice și nici în țintele de colectare selectivă impuse de Uniunea Europeană. Normele de reciclare sunt niște valori abstracte, calculate în condiții ideale în birourile de la Bruxelles. Ce se întâmplă, însă, când încerci să le impui într-o țară ca România? Intervine forța de frecare a vieții reale. Iar noi asta am încercat să arătăm în acest album - viața României la lumina becului. Când se lasă seara, România se transformă într-o scenă uriașă cu milioane de reflectoare, care ne arată cât de diversă, inegală și plină de contraste este viața în țara noastră”, explică fotograful Petruț Călinescu.

“Ne-am propus să marcăm primul deceniu de existență și activitate printr-un proiect neobișnuit, care să ne ajute să spunem povestea becului ars. Pornind dinspre lumină. Cel mai adesea, discuțiile tehnice despre reciclarea deșeurilor par de neînțeles pentru oameni, care au cu totul alte urgențe pe agendă. Iar noi știm foarte bine acest lucru. De 10 ani colaborăm cu autoritățile de mediu, instituții publice și private, cetățeni, iar cele peste 3.650 de tone deșeuri pe care le-am gestionat, au fost colectate cu mult efort din România" a declarat Roxana Șunică, directorul de marketing al Recolamp.

 

 

 

 

slide_recicleaza.jpg

 

Colectează becuri economice, LED-uri și tuburi fluorescente și Recolamp îți oferă garantat premii!

 

Campania de reciclare “Ori de câte ori se arde un bec, reciclează-l și castigă garantat premii!” derulată de Recolamp îi premiază pe toți cei care aduc pană pe 31 decembrie deșeuri din echipamente electrice, precum becuri economice, LED-uri și tuburi fluorescente, cu șurubelnițe electrice Bosch și nivele profesionale magnetice DUPU.  

“Becurile și neoanele sunt deșeuri periculoase, iar pentru că vrem să ne asigurăm că mercurul este împiedicat să ajungă la gropile de gunoi și în mediu, desfășurăm astfel de campanii prin care vrem să-i încurajăm pe oameni, cu focus pe profesioniști - electricienii, căci lor le trec prin mână cele mai multe astfel de deșeuri - să colecteze selectiv și să le predea la punctele de colectare. Le mulțumim tuturor pentru ajutorul pe care îl dau mediului!" afirmă Directorul de Marketing al Asociației Recolamp, Roxana Sunică.

Recolamp îi recompensează pe cei care sprijină campania destinată protejării mediului cu premii garantate. Poți câștiga și tu un premiu! Pentru 200 de bucăti lămpi colectate, primești garantat o nivelă profesională magnetică, iar pentru 500 de bucăti lămpi, premiul constă într-o surubelnită electrică de cea mai bună calitate.

Noua ediție a campaniei, incepută în luna octombrie 2016, a demonstrat că oamenii își doresc să se implice în campanii de reciclare, numărul de deșeuri de echipamente de iluminat colectat pană la 31 decembrie ajungând la 658 de tone. 

 Toți cei care au acces la deșeuri din echipamente electrice sunt încurajați să le colecteze și să le aducă la magazinele participante, campania fiind activă pană pe 31 decembrie 2017. 

 

 

 

 

 

Copyright © 2017 Recolamp. Toate drepturile rezervate. - Mentenanță oferită de IP Expert Solution SRL