Ai spart un bec fluorescent? Iată ce ai de făcut mai departe

De peste 200 de ani, iluminatul nu se mai rezumă doar la lumânări. Omul modern alege corpurile de iluminat cu multă grijă și acordă atenție modului în care le dispune în interiorul camerelor. Poate fi considerată o artă, o știință, o industrie…

Lămpile și becurile fluorescente sunt o parte din viața noastră de zi cu zi și, cu toate acestea, uneori trecem cu vederea câteva aspecte importante legate de folosirea lor. De exemplu, oare știm ce să facem atunci când se sparge un bec, se arde sau trebuie înlocuit?

Cum și unde scăpăm de becurile sparte

Tuburile fluorescente conțin o cantitate foarte mică de mercur, iar acesta se va evapora automat în cazul în care becul se sparge. Dacă lampa se află în funcțiune, atunci o parte din mercur se va evapora în atmosferă, iar partea care rămâne pe sticla spartă va putea fi strânsă odată cu cioburile.

În cazul în care spargi accidental un bec, există câțiva pași de urmat pentru a ne asigura că eliminăm în condiții de siguranță toate consecințele:

  1. Dacă lampa s-a spart într-un corp de iluminat, evită riscul de curentare și, înainte de a începe să îndepărtezi cioburile, asigură-te că acesta este deconectat de la curentul electric;
  2. Oprește sistemul de aer condiționat și nu utiliza aspiratorul pentru a evita recircularea particulelor de mercur;
  3. Deschide geamurile pentru a aerisi camera;
  4. Dacă becul s-a spart pe o suprafață dură (ciment, linoleum, parchet etc.), utilizează mănuși de protecție și adună cu un carton tare toate resturile; Depozitează-le într-o pungă, împreună cu cartonul respectiv. Apoi, spală suprafața cu o cârpă umedă și arunc-o ulterior în aceeași pungă;
  5. Dacă becul s-a spart pe o suprafață moale (covor, mochetă), utilizează mănuși de protecție, iar cu ajutorul unei benzi adezive adună resturile. Depozitează într-o pungă bucățile de bec și banda adezivă utilizată;
  6. În ambele situații, sigilați punga pentru evita riscul de a se pierde resturile și depozitați-o în containerul de colectare Recolamp, de la cel mai apropiat Colț Verde.

Cel mai important este să nu uiți să scoți mereu toate resturile în afara locuinței. Becurile fluorescente conțin elemente complexe și, din această cauză, nu trebuie niciodată aruncate la gunoi, ci reciclate.

Folosind harta disponibilă pe website-ul Recolamp, poți găsi cu ușurință cel mai apropiat punct de colectare, unde se asigură păstrarea becurilor arse sau sparte în recipientele potrivite, până sunt preluate și transportate la centrul de reciclare. Pentru a facilita gestionarea zonelor de colectare, precum și a comenzilor de ridicare a deșeurilor provenite din echipamente de iluminat, Recolamp a dezvoltat o aplicație online de ridicare a deșeurilor.

Dă o mână de ajutor mediului înconjurător și reciclează toate becurile de care nu mai ai nevoie, fie ele ecologice, LED sau neoane!