Transformăm becurile arse în alimente! - Recolamp

Transformăm becurile arse în alimente!

 

Campania Transformăm becurile arse în alimente, inițiată de către Recolamp, susține proiectul Banca de Alimente, proiect început cu mai mult de 10 ani în urmă de către Crucea Roșie Română.

Astfel, în perioada 12 iunie – 31 august, la fiecare 300 de becuri colectate selectiv la punctele de colectare Recolamp, asociația donează 90 de lei către Crucea Roșie Română, suma necesară unei familii pentru a-și asigura o parte din alimentele de bază timp de o lună (pachetele oferite persoanelor nevoiașe au o greutate standard de 12 kg și conțin 2L ulei, 1 kg zahăr, 2 kg făină, 2 kg mălai, 1 kg orez, 1 pungă paste făinoase, 4 conserve de carne sau peşte, conserve de legume, biscuiți și alte produse alimentare greu perisabile).

 

Despre proiectul Banca de Alimente

 

Programul „Banca de alimente” al Crucii Roșii Române a luat naștere în anul 2009, ca o inițiativă a doamnei Margareta Pâslaru, membru de onoare al organizației. Reîntoarsă în România, domnia sa a dorit să vină în sprijinul celor mai vulnerabile persoane prin înființarea unui sistem național de colectare de alimente greu perisabile, care să le fie oferite periodic persoanelor în dificultate aflate în grija Crucii Roșii Române.
Întrucât resuresele logistice ale Crucii Roșii Române nu au permis colectarea de alimente rapid perisabile sau care au nevoie de condiții speciale de depozitare (carne, lactate, ouă, etc.), programul „Banca de alimente” a fost primit în lanțurile de magazine Carrefour și Mega Image, din întreaga țară. Astfel clienții acestor magazine au fost invitați să doneze de fiecare dată, atunci când își fac cumpărăturile personale, alimente în coșurile programului nou înființat.
De-a lungul celor 11 ani de existanță, „Banca de alimente” a devenit o oază de speranță în rândul persoanelor greu încercate, pentru care veniturile lunare nu le permit un trai decent.
Este greu de crezut că într-o țară cu o populație de 19 milioane de locuitori din care 40% din populație trăiește sub nivelul pragului de sărăcie, Crucea Roșie Română ar putea acoperi toate nevoile acestora. Ar fi un ideal pe care organizația și-ar dori să îl îndeplinească, însă Crucea Roșie Română nu poate substitui tot ceea ce autoritățile nu reușesc să acopere. De aceea donațiile făcute în cadrul programului „Banca de alimente” vin în completarea ajutorului, mai mic sau mai mare, pe care statul îl oferă persoanelor aflate în evidența serviciilor de asistență socială. Prin pachetele pe care le oferim periodic beneficiarilor nostri, încercăm să reducem cheltuielile pe care aceștia le direcționează spre procurarea hranei.
Ar fi imoral să credem că un om poate trăi doar din donațiile noastre, sau că o familie poate mânca zi de zi doar alimente greu perisabile (fainoase, conserve, zahar, etc.). În mod evident orice om are nevoie și de nutrienții oferiți de hrana animală, vegetală proaspătă, ouă și lista poate continua.
Ceea ce Crucea Roșie Română face prin intermediul acestui program social național este să mobilizeze oamenii să își ajute semenii aflați în suferință. Încercăm să facem apel la umanitate și să promovăm solidaritatea umană ca fiind principii de bază ale membrilor unei comunități, care dau dovadă de fraternitate și întrajutorare.
De-a lungul anilor, oamenii au înțeles mesajul Crucii Roșii Române de a transforma România într-o „lume fără foame”, s-au alăturat inițiativei și au donat alimente. În cei 11 ani de existență, peste 200000 de familii au beneficiat de sprijin prin Banca de Alimente in intreaga tara. Numai în 2019 au fost colectate 14500 de kg care au ajuns la 2150 de familii.
Alimente de bază:
• Mălai, făina de grâu, zahar, ulei, orez, fasole, mazăre uscată, linte, arpacaş, lapte praf
• Conserve: conserve de carne, peşte, pate de ficat, pate vegetal, mazăre, fasole, bulion, zacuscă, ghiveci, compot
• Paste făinoase, cereale
• Produse instant: supe instant, fulgi de fasole, fulgi de cartofi
• Băuturi: ceai, apă, sucuri, cacao, cafea
• Dulciuri, printre care biscuiți, napolitane, ciocolată
• Hrană pentru bebeluşi, precum pireuri, supe, cereale, ceaiuri, sucuri, lapte praf
• Alte produse, precum produse dietetice, alune, miez de nucă, seminţe de floarea soarelui, fistic, fructe confiate, fructe uscate

 

Transformă becurile arse în alimente!  Recolamp face un apel către toți consumatorii casnici care generează deșeuri din echipamente de iluminat să le ducă la punctele de colectare atât pentru a contribui activ la susținerea cauzelor sociale parte din campanie, cât și pentru a proteja mediul înconjurător.

Dacă s-a ars, reciclează-l!

Vezi câte deșeuri am colectat selectiv până acum! Contorizator Deșeuri