Locatii Colt Verde
  DEȘEURI DIN ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE (DEEE)

  Deșeurile de echipamente electrice și electronice, cum ar fi computerele, televizoarele, frigiderele și telefoanele mobile, becurile economice, tuburile de neon si toate echipamentele de iluminat reprezintă fluxurile de deșeuri cu cea mai rapidă creștere din UE și se preconizează că vor crește la peste 12 milioane de tone până în 2020. În cazul în care nu sunt gestionate în mod corespunzător, aceste deșeuri pot provoca probleme de sănătate și de mediu majore datorită conținutului lor de substanțe periculoase.

  La nivelul Uniunii Europene reciclarea DEEE-lor reprezintă o prioritate, statele membre având obligația de a integra și implementa măsuri specifice în acest sens. In România, amenzile pentru persoanele fizice care nu colecteaza selectiv deseurile din echipamente electrice si electronice pentru a fi predate in centrele de colectare autorizate sunt între 500 și 1 000 lei, iar pentru companii valorile ajung pana la 10 000 lei.

   

  DE CE RECICLAM DEEE-URILE?

  Impactul asupra mediului nu este de neglijat. Urbanizarea accelerată și suprapopularea au un impact fara precedent asupra resurselor naturale, de aceea reciclarea joacă un rol hotarator în găsirea unor soluții alternative. De ce este important să colectam selectiv și să reciclam DEEE-urile, dincolo de obligațiile legale și posibilele penalități?

  Din cel puțin 2 motive:

  • Primul este conținutul de metale grele, gaze cu efecte de seră sau materiale non-biodegradabile cu potential extrem de dăunător sănătății și mediului.

  Expunerea pe termen lung la aceste substante poate duce la tulburari de memorie, afectiuni ale glandei tiroide,  dereglari in functionarea ficatului, sistemului imunitar, tubului digestiv (in cazul PCB – compusi bifenili policlorurati – care se regasesc in aparatura veche precum masini de spalat, echipamente frigorifice, masini de spalat vase, balasturi pentru sursele de iluminat fluorescente).  Pot afecta sistemul nervos si rinichii (in cazul Mercurului – care se regaseste mai ales in becuri economice, neoane, baterii vechi).

  • Al doilea  este  gradul de  reciclabilitate de pana la 90%,  tradus in cantitati importante de materii prime secundare.

  Pe lângă conținutul de substanțe periculoase, multe DEEE-uri conțin metale prețioase, aur, argint, platină și paladiu, dar și cupru, aluminiu și plastic. Dacă sunt reciclate corespunzător, aceste materiale valoroase sunt refolosite că materie prima secundară.

   

  CE RECUPERAM PRIN TRATAREA DESEURILOR DIN ECHIPAMENTE DE ILUMINAT

  Procesele de productie in vederea tratarii si reciclarii difera in funcție de tipul de echipament de iluminat. Fractiile rezultate prin reciclare pot fi folosite pentru fabricarea de produse noi sau pot fi reutilizate că atare. Recolamp transporta toate deseurile colectate selectiv la fabrica de reciclare de la Buzau, unde sunt tratate atent pentru a elimina componentele cu periculozitate ridicata in conditii de maxima siguranta si pentru a recupera materialele cu valoare economica. Recuperam astfel:  88% fractii de sticlă ce poate fi folosită în industria surselor de iluminat, a sticlei, cărămizi de sticlă/beton, 9% fractii de plastic si metal, 3% praf fluorescent si 0.005% mercur care se elimină controlat, si se depoziteaza in depozite speciale pentru deseuri periculoase.

  NU UITA:  Orice echipament electric sau electronic vechi sau nefunctional care se conectează la o priză, are un cablu, baterie sau placă de circuit reprezinta un deseu din echpament electric si electronic (DEEE) si trebuie colectat selectiv si reciclat.  La fel si orice bec economic, bec LED sau tub de neon ars, si orice corp de iluminat care nu mai functioneaza. S-a ars, RECICLEAZA-L!