14 octombrie este Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice și Electronice (International E-Waste Day), ocazie excelentă pentru a atrage atenția asupra importanței colectării separate a acestor tipuri de deșeuri, îndatorire esențială pentru protejarea mediului înconjurător.
Pe măsură ce tehnologia avansează, îmbunătățindu-ne și diversificându-ne viața, rezultă și din ce în ce mai multe deșeuri electrice și electronice. Programul pentru Mediu al Națiunilor Unite (UNEP) estimează că, la nivel mondial sunt generate anual o cantitate de aproximativ 54 de milioane de tone de deșeuri de telefoane, computere, echipamente de iluminat, mașini de spălat, frigidere, periuțe electrice, boxe, camere video, televizoare și multe altele asemenea. Dintre acestea, în prezent sunt colectate separat și reciclate corespunzător doar 17%. Cele 54 de milioane de tone corespund unei cantități de 7 kg deșeuri de echipamente electrice și electronice generate în 2023 pe cap de locuitor al planetei, cifra urmând să se dubleze până în 2050 dacă tendința se menține și nu sunt luate măsuri pentru prevenirea generării acestor deșeuri.
Practic, orice produs care funcționează pe bază de curent electric– fie cu baterii, fie conectat la priză — este un echipament electric care, la sfârșitul ciclului tehnologic de viață, devine deșeu. Multe dintre aceste deșeuri, cum ar fi cele din echipamente de transfer termic (frigidere, aparate de aer condiționat), ecrane sau becuri și tuburi fluorescente, sunt periculoase întrucât conțin metale grele (precum plumb, mercur si cadmiu) sau gaze cu efect de seră, ceea ce face colectarea acestor tipuri de deșeuri vitală pentru sănătatea mediului și a populației. Alte echipamente conțin materiale rare, a căror reintroducere în circuitul de producție ar putea contribui la conservarea unor resurse naturale prețioase. Nu în ultimul rând, omniprezentul plastic atât de dăunător mediului înconjurător, se regăsește în cantități mari în aceste deșeuri, un motiv în plus pentru a le colecta responsabil, protejând planeta pentru generațiile viitoare.
În România, au fost raportate în 2022 aproximativ 168.100 de tone DEEE colectate, la o cantitate de 336.100 de tone EEE puse pe piață în același an. Ne apropiem astfel de ținta de țară, respectiv colectarea separată a 65% din media cantităților puse pe piață în cei 3 ani anteriori. Avem însă încă multe de făcut pe această temă, începând cu conștientizarea importanței colectării separate a acestor deșeuri, perfecționarea tehnologiilor de reciclare și continuând cu îmbunătățirea cadrului legal și închiderea acelor breșe prin care se permite dezmembrarea neconformă a acestor deșeuri, abandonând-se fracțiile fără valoare, în special plastic, pe domeniul public.
Asociația Recolamp este una dintre primele organizații colective autorizate pentru a prelua răspunderea producătorilor de echipamente electrice și electronice privind gestiunea deșeurilor provenite din acestea, fiind specializată pe gestionarea deșeurilor din echipamentele de iluminat. Din cele 1.435 tone de deșeuri din lămpi colectate în 2022 în România, 635 tone au fost colectate de către Recolamp, adică un onorant 44% din total. Suntem mândri să contribuim an de an la sănătatea mediului înconjurător, prin gestionarea corespunzătoare a DEEE și invităm încă o dată pe fiecare locuitor al României să ni se alăture în acest efort. Fiecare gest, oricât de mic, contează, fie că este un bec ars adus la un Colț Verde , fie că este un echipament de mari dimensiuni predat în cadrul campaniilor de colectare.
Numărul de telefon gratuit 0800.888.666 este de asemenea la dispoziția tuturor pentru a solicita ridicarea de deșeuri electrice și electronice.