
Pasul 1: Comunicare internă activă
Cu toții știm, mai mult sau mai puțin, e adevărat, despre prevederile legale în privința reciclării și despre beneficiile acesteia. Acum că digitalizarea este în plină glorie ne putem informa și putem folosi proactiv comunicarea online pentru a disemina informațiile. Astfel, ne asigurăm că toți colegii citesc despre materialele care pot fi reciclate, punctele de colectare din cadrul companiei și legislația în vigoare. Putem pune postere în bucătărie, deasupra coșurilor de gunoi și deasupra punctelor de colectare pentru a atrage atenția, iar dacă mai trimitem și un remider o dată pe lună cu privire la acest subiect, lucrurile se vor pune ușor-ușor în mișcare.
Pasul 2: Colțul verde de la birou
Următorul pas este amenajarea unor puncte de colectare selectivă la birou. Fiecare tip de material reciclabil trebuie să aibă un spațiu special dedicat: hârtie, plastic, metal, sticlă, electrocasnice, becuri etc. În ceea ce privește becurile, Recolamp pune la dispoziție recipiente speciale pentru colectare, pe care le ridică și le transportă la fabrica de reciclare de la Buzău. E foarte important ca deșeurile rezultate din echipamente electrice să fie colectate selectiv pentru a obține materii prime secundare de cât mai bună calitate. Click aici să vezi ce materii prime rezultă din reciclarea unui bec și ce industrii pot beneficia de acestea.
Pasul 3: Motivația noastră cea de toate zilele
Atunci când simțim că eforturile noastre sunt recunoscute ne simțim motivați atât în business, cât și în celelalte aspecte ale vieții. Fiecare dintre noi a experimentat asta, măcar o dată. Știi despre ce vorbesc și mai știi că este valabil și pentru cei din jur. Așa că, tu – director de marketing sau tu – director de HR poți lansa oricând o campanie de colectare selectivă în compania în care lucrezi și poți implica direct membrii echipei în partea de comunicare, în amenajarea colțului verde, în verificarea recipienților pentru colectarea deșeurilor – pentru ca materialele reciclabile să fie depozitate corespunzător. Dacă vrei ca provocarea să fie mai antrenantă, poți organiza competiții între departamente, de exemplu, departamentul care reciclează cel mai corect sau refolosește anumite materiale primește un premiu la finalul lunii.
Pasul 4: Nu uita de responsabilul cu întreținerea clădirii
Dacă vrei ca programul tău de colectare și reciclare să funcționeze, trebuie să te asiguri că firma de curățenie știe unde se află punctele de colectare și care sunt materialele care pot fi reciclate. De ce? Pentru că orice inițiativă de schimbare a unor comportamente în interiorul unei companii nu are succes, dacă există persoane la care mesajul nu a fost transmis. Sedințele cu personalul responsabil de curățenie, pază și întreținerea clădirii, sunt esențiale; nimic nu înlocuiește comunicarea directă și instruirea corespunzătoare.

Pasul 5: Reduce, Reuse, Recycle
Cei 3 Rsunt elementele esentiale ale unui comportament eco-responsabil. De ce e important să reducem consumul de resurse? Sau să le reutilizam pe cât posibil? De ce e important să colectăm selectiv și să reciclăm? Să ne gândim câtă energie, apă sau combustibil am putea salva prin colectare selectivă și reciclare. O tonă de aluminiu reciclat salvează 14.000 kwh, o tonă de oțel salvează 286.177 litri de combustibil, iar 30% din totalul sticlei folosite pentru produsele noi vine din sticla reciclată (*). Să ne gândim la gropile de gunoi care poluează masiv și au un impact negativ asupra sănătății oamenilor. Să ne gândim la eficiența utilizării resurselor și conservarea resursele naturale ale Pământului, la emisiile de gaze cu efect de seră din atmosferă. Și lista poate continua.
Dezvoltând un comportament responsabil, vei vedea cum reciclarea este o acțiune care are rezultate vizibile pe termen lung. Și că acțiunea fiecăruia dintre noi conteaza. Ce zici? Merită să încerci?
(*conform unui studiu făcut de US EPA)