ALD, The UK’s Association of Lighting Designers, a realizat o comparație detaliată între măsurile existente pe piață și cele care urmează a fi implementate în perioada următoare.
Iată, pe scurt, care sunt propunerile Uniunii Europene pentru anul 2020 în ceea ce privește reducerea consumului de energie a echipamentelor de iluminat.
Reclasificarea produselor în funcție de consumul energetic
Pe etichetele echipamentelor de iluminat este precizată categoria în care se încadrează un produs în funcție de consumul energetic. Conform EU2017/1369 existau 5 categorii, de la A la E, clasei A putându-i fi adăugate 3 subcategorii, A+, A++ și A+++. Această clasă este considerată ca fiind cea mai economică, în cadrul căreia consumul de energie este redus, urmând ca pe măsură ce se trece la următoarele categorii (B, C etc.) produsele să consume din ce în ce mai multă energie pe toată durata funcționării.
Începând cu 2 noiembrie 2018, Uniunea Europeană a decis să modifice aceste categorii, trecând la o clasificare de la A (210 lm/W) la G (85 lm/W), fără posibilitatea implementării unor subcategorii.
Noi standarde pentru echipamentele de iluminat
Pentru a se putea identifica în mod corespunzător eficacitatea unui produs și consumul energetic, formula de calcul a energiei se va schimba odată cu punerea în practică a noilor măsuri. Conform ALD formula de calcul va fi simplificată, iar toate categoriile de produse care nu ating standardul minim de 85 lumeni/Watt și maximul de standbay power de 0.5 Watt nu vor mai putea fi comercializate și vândute statelor membre UE.
Becurile tungsten nu vor mai putea fi folosite pentru spectacolele artistice
Odată cu implementarea acestor noi măsuri, industria divertismentului are cel mai mult de suferit, deoarece becurile tungsten nu vor mai putea fi folosite începând cu anul 2020. Cu toate că această categorie de becuri nu a fost interzisă în mod explicit, producătorii și utilizatorii acestor becuri sunt conștienți că produsele lor nu se încadrează în noii parametri energetici.
Impactul direct al acestei inițiative va fi resimțit de către industria teatrului, deoarece în majoritatea spectacolelor becurile tungsten și corpurile de iluminat care folosesc aceste produse sunt utilizate pentru a crea efecte speciale în timpul reprezentațiilor artistice.
În cazul în care aceste propuneri vor intra în vigoare în formula în care au fost prezentate publicului, atunci este posibil ca toate echipamentele de iluminat folosite pentru spectacolele de teatru să devină necorespunzătoare conform noilor norme.
De asemenea, efectele speciale și jocurile de lumini folosite la diferite spectacole nu se vor mai încadra din punct de vedere legal, iar organizatorii de evenimente și producătorii din industria electrică vor fi nevoiți să găsească soluții alternative.
Atenție la consumul de energie
Scopul principal al acestor noi reguli este reducerea consumului de energie, reducerea cantității de mercur și creșterea calității becurilor LED. De asemenea, este interzis ca producătorii de echipamente de iluminat să lanseze pe piață produse care nu corespund specificațiilor subliniate în noile reglementări.
ALD detaliază importanța condițiilor de testare a produselor înainte de a fi comercializate; rezultatele testelor efectuate înaintea unei lansări de produse trebuie să fie identice cu maniera în care se comportă produsele odată lansate pe piață. În cazul în care există diferite actualizări de soft sau se schimbă mediul destinat folosirii produselor, consumul de energie nu ar trebui să crească. Indiferent de condițiile de utilizare ale echipamentelor de iluminat, nivelul cantității de energie consumată trebuie să rămână în aceeași parametri.
În ultima perioadă există un interes crescut pentru industria echipamentelor și corpurilor de iluminat din partea autorităților, iar Uniunea Europeană își dorește să scadă consumul energetic de la un an la altul. Propunerile pentru anul 2020 sunt considerate a fi destul de drastice în comparație cu ultimii ani, deoarece odată implementate o întreagă industrie va avea de suferit. Echipamentele care se folosesc pentru punerea în scenă a spectacolelor de teatru ar putea fi interzise începând cu anul 2020, iar viitorul pare puțin nesigur pentru acest domeniu.
Începând cu etichetele produselor și terminând cu modificarea standardelor echipamentelor de iluminat, anul 2020 anunță schimbări destul de semnificative pentru industria iluminatului.