Modul în care alegem să folosim echipamentele de iluminat și lumina provenită de la acestea poate influența starea de spirit și productivitatea. Indiferent dacă vorbim despre spații comerciale, clădiri de birouri sau propriul cămin, lumina joacă un rol important în viața noastră.
Un studiu realizat în Marea Britanie și ulterior menționat în LedsMagazine arată că 77% dintre respondenți cred că intensitatea și culoarea luminii au impact direct asupra productivității la locul de muncă. În timp ce 33% dintre angajați preferă lumina naturală, 32% dintre aceștia preferă să lucreze într-un mediu cu lumină artificială care se ridică la standardele impuse de autorități și studiile de specialitate. Expunerea la lumină naturală timp de 13-15 minute este suficientă pentru ca creierul să producă endorfine, cunoscute drept ”hormonul fericirii”.
Astfel, care sunt cele mai comune afecțiuni asupra organismului cauzate de lipsa luminii și cum alegem lumina potrivită pentru fiecare încăpere din căminul nostru?
Efectele luminii asupra organismului
Echipamentele de iluminat și becurile aferente acestora din căminele noastre au un impact direct asupra productivității și stării noastre de spirit. Studiile arată că iluminatul afectează organismul din punct de vedere biologic, mental și emoțional. Conform unui articol publicat pe site-ul University of North Carolina at Chapel Hill, o încăpere slab iluminată poate conduce pe termen lung la declanșarea depresiei și deficiențe de vitamina D. În același timp, ritmul biologic și apetitul sunt influențate de culoarea luminii, luminile puternice reduc pofta de mâncare în timp ce spațiile întunecoase au tendința să favorizeze mâncatul în exces. Totodată, sursele de iluminat afectează ritmul circadian. Luminile puternice sunt recomandate dimineața, pentru a stimula organismul, în timp ce o încăpere slab iluminată favorizează starea de calm și este potrivită seara. Este important de luat în calcul aceste indicații în momentul achiziționării echipamentelor de iluminat, pentru a nu îngreuna ritmul normal al organismului. Alte efecte ale organismului cauzate de lipsa luminii: migrene, insomnii, ochi roșii și senzația de usturime sau o stare de oboseală generală.
Temperatura de culoare și variații ale luminii
Temperatura de culoare este o unitate numerică de măsură a luminii (grade Kelvin) transmisă de către un echipament de iluminat în momentul în care atinge temperatura optimă. Atunci când temperatura crește, echipamentele de iluminat transmit diferite variații de culoare ale luminii. Sursele de iluminat se împart în două categorii, în funcție de nuanța luminii transmise (caldă sau rece). Temperatura de culoare se împarte în 3 categorii:
- Temperaturi înalte (mai mari de 4.600K) oferă lumină rece și au o tentă albăstruie
- Temperaturi medii (3.100K – 4.600K) oferă o lumină rece și au nuanțe de alb
- Temperaturi mici (sub 3.000K) oferă o lumină caldă și au tonuri de roșu, portocaliu sau galben
Cum alegem lumina ideală pentru fiecare încăpere?
În această perioadă vom sta mult timp acasă și pentru a ne asigura o rată crescută a productivității, o stare de spirit bună și un somn liniștitor trebuie să alegem cu grijă camerele în care ne petrecem majoritatea timpului. În funcție de gradele Kelvin înscrise pe etichetele becurilor și culoarea luminii vă oferim un mic ghid de selecție a luminii în funcție de fiecare încăpere.
Dormitorul și sufrageria sunt camerele unde ne petrecem majoritatea timpului și au fost gândite pentru a avea un rol de relaxare. De obicei, oamenii aleg să petreacă timp cu familia și prietenii în sufragerie, astfel că o lumină caldă este o alegere bună pentru aceste încăperi.
Pentru baie, bucătărie sau birou este indicat să alegem lumina rece. Biroul este locul unde este important să ne menținem concentrarea, atenția la detalii și productivitatea. Totuși, temperatura de culoare nu ar trebui să depășească 4.600K, deoarece o lumină prea puternică provoacă disconfort vizual. De asemenea, baia și bucătăria sunt încăperi unde nu petrecem mult timp, în comparație cu alte camere din case și avem nevoie de un imbold luminos care să ne mențină alerți.
Se recomandă alegerea surselor de lumină înainte de a zugrăvi orice încăpere, deoarece nuanța luminii influențează culoarea finală a pereților. Vopseaua va arăta diferit în lumină caldă/rece și pentru a nu fi induși în eroare este important să alegem sursele de lumină în funcție de rolul fiecărei încăperi, ulterior continuând cu restul renovării.
Indiferent de locul în care alegem să petrecem cel mai mult timp zilnic, lumina la care ne expunem este foarte importantă. Lumina contribuie la menținerea unei stări de spirit pozitivă și în același timp deșeurile provenite de la echipamentele de iluminat ar trebui reduse pe cât posibil. Se recomandă alegerea becurilor inteligente, prietenoase cu mediul care amortizează efectele negative asupra mediului în timp.