Rata poluării împreună cu deșeurile abandonate la gropile de gunoi, pe câmpuri sau la marginea orașului contribuie la degradarea stării planetei mai mult decât ne putem imagina. Există câțiva pasi pe care fiecare dintre noi poate să îi urmeze pentru a avea un stil de viață sustenabil. De exemplu: alegerea echipamentelor de iluminat potrivite: becuri eficiente, care nu consumă mult și nu sunt fabricate din substanțe periculoase, folosirea luminii naturale în avantajul nostru și implementarea soluțiilor #smart pentru căminul nostru. Hai să vedem la ce se referă fiecare…
Eficacitatea managementului deșeurilor de tipul #ewaste
La finalul anului trecut, mai exact în 14 Octombrie a avut loc a doua ediție a Zilei Internaționale a Deșeurilor de tip E-Waste. Conform datelor prezentate pe site-ul European Circular Economy Stakeholder Platform, în anul 2018 au fost generate 50 de milioane de tone e-waste, dintre care doar 35% dintre deșeuri au fost colectate corespunzător și ulterior reciclate. Comisia Europeană este de părere că publicul nu este conștient de gravitatea acestei situații, iar lipsa de informații din acest sector împiedică țările europene să-și urmeze cursul firesc spre o economie circulară. Una dintre primele măsuri a fost evenimentul menționat anterior, tocmai pentru a combate lipsa de informații și în același tip identificarea de noi soluții pentru această problemă.
#LED. Light-emitting diodes
Dioda emițătoare de lumină sau LED este un dispozitiv electronic ce emite lumină la polarizarea directă a joncțiunii p-n (joncțiunea este interfața dintre dintre două tipuri de material semiconductor, unul de tip p și altul de tip n în interiorul aceluiași cristal semiconductor). Efectul este o formă de electroluminescență. Tehnologia de tip LED este eficientă în utilizarea electricității pentru iluminat, dar fără a avea pierderi de căldură. Ledurile sunt considerate cea mai bună soluție de iluminat pentru consumatorii casnici și în același timp nu conțin substanțe periculoase precum mercurul. Durata de viață a unui LED este mai mare în comparație cu becurile CFL sau becurile incandescente; un LED consumă doar 25% de electricitate din totalul necesar pentru un bec incandescent. Aproximativ 15% din totalul facturii la energie electrică pentru consumatorii casnici și 25% pentru centrele comerciale se datorează iluminatului. Pentru a avea grijă de mediul înconjurător este esențial să alegem echipamentele de iluminat potrivite și să privim în perspectivă atunci când stabilim circuitul electric al casei.
Cum folosești #inteligent lumina naturală?
Una dintre cele mai sustenabile variante pentru iluminat este lumina naturală. Costurile de achiziție sunt practic zero, iar beneficiile pentru sănătate sunt deja binecunoscute. Sustainability Williams prezintă într-un articol importanța luminii naturale. Design-ul unei locuințe inteligente, care profită din plin de beneficiile luminii naturale trebuie executat în așa manieră încât temperatura din încăperi să atingă nivelul optim pentru organism, iar reflecțiile razelor solare trebuie limitate pe cât posibil. Ferestrele pentru mansardă sunt o altă modalitate de a capta cât mai multă lumină naturală. Acestea luminează mai eficient o încăpere în comparație cu ferestrele obișnuite, iar culoarea luminii se poate ajusta prin intermediul culorilor de pe pereți și podea. Amplasarea strategică a ferestrelor și în armonie cu alte componente ale clădirii, astfel încât lumina să se reflecte unifor în spațiile interioare este cunoscută sub denumirea de daylighting design.
Sistem de transport al luminii naturale de la acoperiș către încăperi
O nouă tehnologie în domeniul iluminatului este sunlight transportation. Sistemul de transport al luminii naturale captează lumina prin intermediul unor panouri montate pe acoperiș și o transportă prin intermediul fibrei optice pe o distanță de până la 15 metri, urmând ca mai apoi să o disperseze în încăperi. Este recunoscut pentru consumul redus de energie și poate fi folosit în combinație cu panourile solare pentru crea un sistem de iluminat complex (lumină naturală și lumină artificială). În acest fel, consumul de energie electrică se diminuează semnificativ, iar casa nu rămâne niciodată fără lumină.
Industria echipamentelor de iluminat s-a angajat într-o căutare continuă de soluții pentru a promova sustenabilitatea și a folosi în mod responsabil resursele. În prezent, există diferite tehnologii sustenabile pe piață, dar din păcate nu toate sunt compatibile între ele. Suntem de părere că ne așteaptă un drum lung până la a putea pune în practică toate soluțiile #smart, fără a întâmpina dificultăți. Cu toate acestea, credem că suntem aproape de luminița de la capătul tunelului.