Importanța promovării unui comportament responsabil
Fiind o situație nouă, cu care nu ne-am mai confruntat până acum primul nostru sentiment este unul de nesiguranță. Fiecare situație poate fi privită din mai multe perspective, oportunitățile care pot fi luate în calcul în urma acestui incident sunt conștientizarea acțiunilor noastre. Cu toate că rețelele sociale abundă în poze cu rafturi goale, simțul civic al fiecăruia dintre noi poate fi cultivat pas cu pas. Acest comportament nu se va schimba de la o zi la alta, dar organizațiile pot dezvolta în această perioadă campanii de educare și informare pentru a evita o penurie în ceea ce privește produsele de bază.
Le Temps explică acest comportament: oamenii sunt speriați de evoluția situației actuale și se pregătesc pentru un ”scenariu apocaliptic”. Din punct de vedere cognitiv, frica de necunoscut și incapacitatea de a putea controla lucrurile după bunul plac inhibă restul funcțiilor cognitive, anulează gândirea rațională și diminuează capacitatea indivizilor de a estima corect evoluția situațiilor. Definiția comportamentului contagios se bazează pe ideea că indivizii copiază comportamentul persoanelor apropiate. În majoritatea cazurilor, repetăm anumite comportamente fără a analiza consecințele, practic copiem comportamentul majorității fără a mai discerne implicațiile finale.
Impactul măsurilor noi adoptate, asupra mediului înconjurător
Conform unui studiu publicat pe Frontiers, rata reciclării individuale este compusă din 3 categorii: reciclarea acasă, la birou și în concedii. Comportamentul responsabil față de mediu este influențat de mai mulți factori, personali sau sociali, cum ar fi: educație, hobby-uri, principii sau proximitatea centrelor de colectare, spații de depozitat deșeuri acasă. 3% dintre respondenți nu reciclează deloc, 15% nu iau în considerare materialele din care sunt fabricate ambalajele și 30% cumpără tot ce își doresc fără a lua în calcul consecințele față de mediu. Astfel, în unele țări deșeurile ajung zilnic la 700.000 tone. Având aceste cifre în minte plus contextul actual al izolării la domiciliu este important de menționat că un comportament responsabil se educă în timp și este nevoie de antrenament pentru a fi eficienți în managementul deșeurilor pe care le producem stând acasă.
Ce putem face pentru a reduce cantitatea de deșeuri când suntem în #homeoffice?
În această perioadă consumul de apă, energie electrică urmează să crească, deșeurile domestice au o rată exponențială din cauza izolării la domiciliu, depozitarea alimentelor și implicit deșeurile generate de către acestea ar putea deveni o problemă.
În momentul în care crește consumul de energie la consumatorii casnici impactul asupra mediului înconjurător se traduce prin: creșterea poluării aerului, al apelor și al deșeurilor aruncate la gropile de gunoi. Chiar dacă diminuăm factorii poluanți de la clădirile de birouri, ritmul poluării este în continuă creștere, deoarece se face tranziția spre consumatorii casnici și resursele continuă să fie folosite la nivel mai redus, dar de un număr ridicat de utilizatori.
Comportamentul contagios poate avea valențe negative, în cazul de față cumpărarea excesivă de alimente fără a mai lua în calcul o posibilă ascensiune a ratei de #foodwaste și #domesticwaste.
Cum putem să promovăm un comportament responsabil față de mediul înconjurător? Achiziționarea de produse esențiale, fără a cumpăra în exces este un prim pas în conștientizarea acțiunilor noastre față de mediu. Ambalajele și deșeurile trebuie depozitate în pungi individuale pentru colectarea selectivă. Evitați folosirea surselor de iluminat în toate camerele din casă, folosiți resursele energetice doar într-o singură încăpere pe timpul zilei. Chiar dacă în această perioadă aproape fiecare cămin are suficiente resurse alimentare, încercați pe cât posibil să consumați alimente în mod responsabil, pentru a evita ca mâncarea să se strice și să o aruncați la gunoi.
În această perioadă este indicat să fim responsabili din toate punctele de vedere, chiar dacă un comportament responsabil față de mediu pare greu de implementat la început. Echilibrul și colectarea selectivă sunt cele mai bune mijloace de a continua să avem grijă de mediul înconjurător și dacă tot avem mai mult timp liber la dispoziție am putea încerca să fim mai atenți la impactul pe care consumerismul și deșeurile din propriile locuințe ajung să afecteze un întreg ecosistem.