Să începem cu începutul. Da, există sancțiuni
Conform legislației naționale cu privire la mediu orice companie care generează deșeuri se numește ”producător inițial de deșeuri”. Conform legii 211/2011, art. 19.3, dacă producătorul abandonează deșeurile, poate atrage o amendă între 20.000 și 40.000 de lei. Iar dacă același producător elimină deșeurile electrice sub formă de deșeuri municipale nesortate, conform OUG 5/2015, art. 9.5, poate atrage o amendă cuprinsă între 30.000 și 40.000 de lei.
Raportarea anuală e mai ușoară
Dincolo de sancțiuni, fiecare companie trebuie să raporteze anual către Agenția Națională pentru Protecția Mediului cu privire la deșeurile generate din propria activitate. Colectarea selectivă, în timpul anului, face procesul de raportare mult mai ușor pentru că pot fi completate declarațiile respective cu date concrete susținute de actele eliberate de parteneri precum Recolamp, la momentul preluării deșeurilor. Dacă vorbim de clădiri de birouri unde își au sediul mai multe companii, această responsabilitate cade în sarcina administratorului clădirii.
Riscăm intrarea în procedura de infringement care se va traduce în taxe mai mari pentru noi
La nivel european reciclarea deșeurilor provenite din echipamente electrice și electronice (DEEE) este reglementată de Directiva 19/2012, adoptată de Parlamentul European pe 4 iulie 2012. Conform acestei directive România are obligația de a colecta 45% din totalul echipamentelor electrice puse pe piață de producători, în ultimii 3 ani.
Nerespectarea acestei obligații va conduce, în final, la declanșarea procedurii de infringement când România va fi obligată să plătească sume usturătoare pentru fiecare zi de întârziere în atingerea țintei impuse. Chiar dacă de la declanșarea procedurii până la momentul efectiv al plății pot trece între 2 și 3 ani, odată declanșată procedura este cât se poate de clar că sumele datorate se vor transfera către plătitorii de taxe, atât persoane fizice, cât și juridice.
Ce putem face la nivel de companie
Apelăm la un partener care ne poate prelua responsabilitatea colectării selective a deșeurilor provenite din echipamente electrice.
Recolamp este un astfel de partener 🙂 Pe lângă faptul că poate pune la dispoziție întreaga infrastructură de colectare sub formă de containere de diferite tipuri în funcție de cantitatea de deșeuri colectată, tot Recolamp asigură și preluarea gratuită a deșeurilor de la sediul companiei. Plus transportul acestora până la locul unde vor fi reciclate. Ce poate fi mai simplu?
Dacă vrei să transformi această activitate într-una care să crească brandul de angajator și coeziunea echipei, Recolamp pune la dispoziție și recipiente de colectare pentru angajați. De exemplu, în ultima vineri din lună aceștia pot aduce de acasă becuri, iar compania sau administratorul clădirii în care are sediul compania poate organiza o tombolă sau o festivitate de premiere pentru a atrage atenția asupra reciclării.
În concluzie, putem îmbina utilul cu plăcutul atunci când vorbim de deșeurile rezultate din echipamente electrice. Trebuie doar să vrei. Pentru că posibilitățile sunt nenumărate.