Asociația Română pentru Iluminat (A.R.I.) a lansat primul ghid de bune practici care sprijină întocmirea documentațiilor tehnice pentru licitațiile de iluminat stradal. Scris de ing. Andrei Opincaru și de dr. ing. Marilena Maierean și elaborat împreună cu reprezentanți ai celor mai mari companii din industria iluminatului din România, ghidul se adresează autorităților publice și instituțiilor cu responsabilități în domeniul iluminatului public stradal. Acest serviciu face parte din sfera serviciilor comunitare de utilități publice și are drept scop principal creșterea gradului de siguranță al cetățenilor, precum și reducerea riscului de accidente rutiere pe timpul nopții.
Ghidul cuprinde informații și recomandări pentru toate etapele de derulare ale unui proiect de investiții în iluminat public, din stadiul de întocmire a notei conceptuale, studiu de fezabilitate, proiectare, execuția lucrărilor, recepție, întreținere în parametri și până în faza de reciclare, când echipamentele de iluminat ies din uz. El reflectă prevederile legislative în vigoare, dar și recomandările și standardele de sustenabilitate, performanță și ecologie ale Uniunii Europene.
Documentul vine ca răspuns la solicitările apărute atât din partea autorităților publice care și-au dorit să cunoască specificul acestor soluții pentru a ști, în ultimă instanță, ce anume să ceară, dar și ale furnizorilor de soluții de iluminat pentru a participa la licitații cu cerințe conforme legislației, standardelor si recomandărilor europene. Astfel, un oraș sau o localitate în care se derulează un plan de dezvoltare ar trebui să integreze și proiecte de modernizare a iluminatului stradal, pentru ca acesta să fie cât mai eficient și de calitate. Pe lângă eforturile colegilor mei, Andrei Opincaru și Marilena Maierean, trebuie să mulțumim tuturor celor care au făcut efortul de a transmite un punct de vedere în cele 2 runde de consultări publice și celor peste 120 de specialiști care au primit ghidul în consultare.
Dan Ovidiu Vătăjelu, Președinte A.R.I.
Ghidul este destinat căilor de circulație din interiorul și exteriorul localităților rurale și urbane, traseelor pietonale și trotuarelor, intersecțiilor și sensurilor giratorii, pasajelor supraterane și podurilor destinate traficului auto sau pietonal. Ulterior, ghidul poate fi extins pentru domenii conexe iluminatului căilor de circulație, precum: iluminatul parcurilor și al grădinilor publice, al aleilor din zonele rezidențiale, al piețelor publice, trecerilor de pietoni, pistelor de biciclete, tunelurilor și pasajelor subterane.
Normele UE privind achizițiile publice ecologice pentru sistemele de iluminat rutier și de semnalizare rutieră pot fi accesate la adresa:
https://ec.europa.eu/environment/gpp/pdf/toolkit/traffic/RO.pdf