Majoritatea industriilor au fost afectate în urma pandemiei din acest an, iar domeniul reciclării nu face excepție. Colectarea selectivă a deșeurilor începea să prindă contur în România, cu atât mai mult cu cât anul trecut a fost implementat un nou cadru legal pentru colectarea selectivă a deșeurilor pe 4 fracții de la asociațiile de proprietari și gospodăriile individuale. Cum identificăm centrul de colectare cel mai apropiat de noi?
Ce s-a întâmplat cu centrele de colectare în ultimele luni?
Începând cu luna martie, centrele de colectare au întâmpinat dificultăți în a-și susține activitatea, deoarece noile măsuri impuse de autorități impuneau izolarea la domiciliu și limitarea diferitelor activități. Deșeurile provenite de la echipamentele electrice și electronice (DEEE) sunt colectate gratuit de operatorul de salubritate de la punctele gospodărești sau de la punctele fixe de colectare stabilite. Deoarece era necesară o continuitate a serviciilor, punctele de colectare din centrele comerciale au rămas deschise pe tot parcursul acestor luni. De asemenea, magazinele de bricolaj (de exemplu, Hornbach) au pus la dispoziția publicului posibilitatea de a comanda online și servicii de curierat pentru livrarea materialelor la domiciliu. În incinta magazinelor există zone dedicate pentru preluarea deșeurilor, iar publicul a avut posibilitatea de a lăsa deșeurile acolo. Pentru persoanele care abia după ridicarea stării de urgență au decis să-și reia activitățile obișnuite, dorim să îi anunțăm că centrele sunt deschise în prezent, atât cele din centrele comerciale cât și cele din magazinele de bricolaj.
Cum identificăm centrele de colectare din proximitatea locuinței?
Tehnologia ne oferă suficient de multe alternative pentru a veni în întâmpinarea nevoilor clienților, iar organizațiile specializate în preluarea deșeurilor au profitat de acest lucru. Prin intermediul unei aplicații mobile, cetățenii pot localiza cu ușurință cel mai apropiat centru de preluare a deșeurilor, precum și diferite informații care țin de cadrul legal sau campanii aflate în derulare ale organizației care deține aplicația. Aplicația Colț Verde este o inițiativă Recolamp pentru a ajuta consumatorii casnici să găsească cel mai apropiat centru de colectare pentru echipamentele arse sau stricate din locuințele lor: becuri economice, tuburi fluorescente, leduri și corpuri de iluminat casnice. Disponibilă pentru Android și iOS, poate fi descărcată cu ușurință pe telefonul mobil și reprezintă un prim pas în a descoperi informații relevante cu privire la importanța unui comportament responsabil față de mediul înconjurător.
Reușite ale lunilor trecute și planuri de viitor pentru Recolamp
Pe perioada stării de urgență, Campania Hornbach – când te duci la Hornbach, ia și becurile arse cu tine, a funcționat fără oprire, ne-am extins strategic rețeaua punctelor de colectare în magazinele Hornbach. Recolamp preia responsabilitatea de colecta echipamentele de iluminat în recipiente speciale, de a le transporta în siguranță la fabrica de reciclare și de a se asigura că substanțele periculoase sunt eliminate corespunzător pentru a nu polua mediul.
Campania Electricienilor a fost suspendată în lunile aprilie și mai, dar la începutul lunii iunie am pornit din nou la drum. Suntem bucuroși că publicul se implică activ în această campanie, deoarece am trimis deja 52 de premii.
Colectorii cu care colaborăm au avut un program restrâns în ultimele două luni, dar începând cu 2 iunie sperăm să revenim la capacitate maximă. Deșeurile colectate au înregistrat o ușoară scădere în lunile trecute, dar începând cu luna mai am început să recuperăm. Estimăm că până la finalul lunii iunie vom reveni la rata de colectare normală, similară cu nivelul lunii februarie.
Cel mai recent proiect la nostru este împreună cu Crucea Roșie și Banca de Alimente, ”Transformă deșeurile în alimente” este o campanie de responsabilitate socială și de colectare a deșeurilor provenite de la echipamentele de iluminat. Pentru fiecare 300 de becuri arse, colectate de la consumatorii casnici, organizația donează o sumă de bani către proiectul Banca de Alimente, inițiat de Crucea Roșie.
Începând cu luna aprilie, centrele de colectare au fost fost nevoite să-și reducă programul sau să funcționeze la capacitate redusă. Acest lucru a condus la o rată de colectare mai mică decât normalul a deșeurilor într-o țară în care targetele propuse pentru 2030 par imposibil de atins. DEEE-urile au putut fi duse la centre de colectare în diferite locații și prin intermediul aplicațiilor mobile consumatorii au avut posibilitatea să descopere centre de care poate nu știau. Odată cu începutul lunii iunie, lucrurile par să intre pe un făgaș normal, ceea ce înseamnă că Recolamp și partenerii săi strategici ar putea să-și atingă o parte din țelurile propuse pentru acest an.