
Indiferent de nivelul de cunoștințe, sustenabilitatea ar trebui să fie un element în funcție de care oamenii se se ghideze acum. Pentru ca toate eforturile susținute de către statele europene să poată fi considerate de succes, cetățenii sunt principalii pioni care trebuie să respecte normele impuse de autorități. În funcție de accesul la informație și rata de expunere la acțiuni smart, oamenii au dezvoltat diferite comportamente în ceea ce privește reciclarea. Definiția reciclării, pe scurt, este colectarea și reutilizarea anumitor materiale, conform Cambridge Dictionary. Importanța pe care oamenii o acordă acestui domeniu este diferită de la stat la stat. Urmăriți mai jos o paralelă între comportamentul cetățenilor români în comparație cu alte state membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește reciclarea DEEE-urilor.
Ce știm despre colectarea selectivă și reciclare în România?
Conform unui studiu efectuat de Recolamp pe teritoriul României, au fost identificate o serie de caracteristici la nivel național ale cetățenilor români. Mai mult de jumătate dintre respondeți, 58%, aleg să se informeze online despre ultimele noutăți și acțiunile de reciclare. Mediul online este considerat un bun reper pentru a rămâne la curent cu ceea ce se întâmplă în domeniul reciclării, în timp ce la polul opus se află persoanele apropiate (familia sau prietenii). Cel mai important factor pentru consumatorii casnici care recicleaza deșeuri este proximitatea centrelor de colectare. Peste jumătate dintre respondenți ar fi mai responsabili cu deșeurile pe care le generează dacă ar avea un centru de colectare în apropierea locuinței. Astfel, putem deduce că intenția de a colecta selectiv deșeurile există la nivel național, dar persoanele care locuiesc la o distanță semnificativă de centrele de colectare au o rată de participare mai redusă.
În ceea ce privește echipamentele de iluminat (DEEE), 64% dintre respondenți știu că există posibilitatea de a reciclare deșeurile provenite de la echipamentele electrice și electrocasnice, dar doar 17% dintre aceștia le sortează și le predau un centre specializate. Deși procesul de sortare și colectare este considerat a fi ușor de înțeles, la fel ca și în exemplul de mai sus, numărul centrelor care preiau DEEE-urile sunt prea puține la nivel local. Studiul demografic arată că persoanele singure care au un nivel ridicat al educației sunt printre cele mai active care sortează și reciclează deșeuri.
Ce se întâmplă la nivel european?
La nivel european aproape jumătate (40% – 47%) dintre respondenți unui studiut efectuat în cinci țări (Italia, Austria, Germania, Olanda și Spania) susțin că centrele de colectare a deșeurilor (centre propriu-zise sau magazine de bricolaj) sunt la o distanță mulțumitoare față de locuința lor. În timp ce proximitatea nu este o problemă pentru majoritatea cetățenilor europeni, personalul ar avea nevoie de o pregătire suplimentară.
În ceea ce privește informațiile pe care le pot obține de la angajați, respondenții au specificat că este nevoie de o implicare mai mare pentru a putea răspunde corect tuturor întrebărilor. La același nivel sunt și campaniile de awareness ale producătorilor de echipamente de iluminat, deoarece nu sunt promovate suficient. Cu toate că există acțiuni și programe pentru reciclarea echipamentele provenite de la corpurile de iluminat, cetățenii susțin că nu sunt suficient de mediatizate.
Întrebați dacă ei consideră că acțiunile lor sunt suficiente pentru reciclarea DEEE-urilor, până la 75% dintre europeni sunt de părere că fac tot ce le stă în putință pentru a colecta selectiv deșeurile. Ba mai mult de atât, unii consideră că fac mai mult decât restul oamenilor și că parcurg întotdeauna „the extra mile”. Reciclarea becurilor nu este un proces ușor de învățat, deoarece 1 din 5 respondenți nu știu care container este destinat unui anumit tip de bec. În același timp, oamenii sunt de părere că producătorii de echipamente de iluminat nu oferă suficiente detalii pe etichetele produselor în ceea ce privește sortarea și reciclarea produselor de iluminat.
Încotro ne îndreptăm?
Comparând concluziile celor două studii, putem observa atât similarități, cât și diferențe. În materie de awareness a conceptului de reciclare și a pașilor care presupun colectarea selectivă, considerăm că există un punct comun la nivel european. Oamenii știu ce presupune această acțiune, dar din varii motive nu reușesc să o ducă la bun sfârșit. În România observăm o insuficiență a numărului de centre de colectare, în timp ce la nivel european angajații punctelor de colectare nu sunt suficient de informați. Din studiul de mai sus, reiese că românii au înțeles utilitatea fiecărui container, dar restul țărilor par să aibă dificultăți în ceea ce privește colectarea echipamentelor de iluminat. Știm că educația începe de la o vârstă fragedă, iar grija pentru mediul înconjurător ar trebui să o împărtășim cu toții și să se reflecte în acțiunile noastre.
Am demarat două proiecte noi în această vară, Trupa Beculescu și Transport verde pentru deșeurile periculoase.
Recolamp s-a alăturat proiectului pilot Revista „Prichindel și Mascota Fermecată”, inițiat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu și de alte organizații de profil, care are ca obiectiv să îi învețe pe cei mici, într-un mod distractiv, cum să colecteze selectiv. Prichindel și Mascota Fermecată este o revistă de colorat în care se regăsesc ilustrații și texte amuzante despre colectarea selectivă a deșeurilor din hârtie, metal, sticlă și echipamente de iluminat.
Împreună cu CSS, partener de colectare și transport, din această vară deșeurile periculoase vor fi transportate în siguranță și cu 0 emisii de carbon într-o mașină electrică. Dorim să eficientizăm consumul și să reducem poluarea în orice acțiune pe care o derulăm, în felul acesta fiind din ce în ce mai aproape de îndeplinirea misiunii Recolamp: un mediu curat și sănătos. Mașina electrică de transport deșeuri periculoase este ușor de recunoscut în trafic datorită personalizării care indică exact ce se transportă: deșeuri din echipamente de iluminat arse către fabrica de reciclare.