Criza cauzată de pandemia de la începutul acestui an pare să fi împărțit oamenii în mai multe tabere. Dat fiind faptul că ne confruntăm cu o situație fără precedent, ultimele materiale din presă par să urmeze un drum liniar, focusul fiind pe două direcții: știință și politică. Argumentele fiecărei părți, credem noi, sunt destul de temeinice și au o bază solidă, dar este din ce în ce mai clar că știința va ocupa un rol destul de important în societatea noastră în viitorul apropiat. Să privim spre partea pozitivă a situației, specialiștii susțin că în urma crizei din domeniul medical au reușit să formuleze o serie de concluzii și pentru schimbările climatice. Climate Change News dezvoltă acest subiect pe larg în unul din materialele publicate pe site-ul lor. În rândurile care urmează vom trece în revistă cele mai importante ”lecții” pe care comunitatea responsabilă de mediul înconjurător le-a învățat în urma pandemiei.
Poate știința să se alinieze cu politica și să rezolve problema schimbărilor climatice?
Dat fiind faptul că folosim cuvântul criză, putem identifica o serie de puncte comune între schimbările climatice și sistemul medical. În primul rând facem referire la amploarea situației, ambele domenii au fost nevoite să gestioneze situații limită la nivel global. Poate cel mai important liant între aceste două entități este pericolul iminent asupra calității vieții noastre și efortul despus pentru a diminua efectele adverse asupra mediului înconjurător. Climate Change News subliniază importanța colaborării dintre politică și știință. Conform materialului publicat, răspunsul pare să fie la granița dintre aceste două domenii. În momentul în care liderii acestor comunități vor începe să aibă încredere unii în alții și să colaboreze, s-ar putea aloca mai multe fonduri pentru cercetarea și dezvoltarea unor soluții smart, programe de educație sau campanii de informare. Criza actuală a sistemului medical a fost un exercițiu bun pentru toate țările lumii, deoarece principalul focus al ultimelor luni a fost salvarea vieților, menținerea economiei și a nivelului de trai la anumite standarde. Climate Change News menționează că solidaritatea a jucat un rol cheie în această perioadă, iar următorul pas ar trebui să constituie în gestionarea crizei schimbărilor climatice conform modelului folosit la criza sistemului medical.
Unicef conclude într-un articol lecțiile pe care societatea noastră le-a învățat în urma pandemiei și care pot fi folosite ca puncte de pornire în combaterea distrugerii mediului înconjurător. Unul dintre cele mai importante subiecte pe care noi considerăm că l-a enunțat este protejarea persoanelor vulnerabile. Practic, vulnerabilitatea persoanelor indiferent de etnie, rasă sau vârstă ne-a condus spre o stare de izolare de câteva săptămâni/luni (depinde de fiecare Stat în parte) pentru a proteja de această dată persoanele în vârstă și cele cu probleme de sănătate. Colaborarea multigenerațională poate fi extinsă și în cazul schimbărilor climatice. Unicef susține că principala temere a persoanelor tinere în această perioadă (pe același nivel cu virusul COVID-19) este starea planetei. Oamenii se tem de consecințele acțiunilor noastre față de mediul înconjurător și poate că pe viitor colaborarea multigenerațională ar putea să ofere niște răspunsuri la reducerea poluării, a gazelor de seră sau a managementului deșeurilor.
Conservarea biodiversității și investirea în natură
Conform unui studiu publicat pe NCBI, biodiversitatea reduce riscul de transmitere a bolilor de la animale către oameni. Defrișarea, poluarea oceanelor, substanțele periculoase absorbite de către sol au un impact major asupra ciclului natural al vieții și au contribuit în mod direct la creșterea temperaturilor din ultimii ani. Investirea în natură în acest caz presupune păstrarea habitatelor costale în condiții cât mai optime pentru a salva comunitățile din împrejurimi de la posibile dezastre naturale. Dacă reușim să conservăm biodiversitatea și investim în îngrijirea habitatelor reducem riscul de îmbolnăviri, prevenim dezastre naturale și în același timp putem spune că avem un comportament responsabil față de mediu. Avem nevoie de o nouă perspectivă din care să privim criza schimbărilor climatice și pe măsură ce măsurile de relaxare devin din nou o rutină ar trebui să ne focusăm atenția pe starea planetei.
Schimbările climatice într-o perioadă scurtă de timp nu sunt doar un mit
Probabil majoritatea dintre noi suntem familiarizați cu pozele cu canalele din Veneția, se pare că odată cu izolarea sedimentele din canale s-au depus pe fundul apei lăsând în urma lor canale cu ape curate. Emisiile s-au redus cu 25% în China lunile trecute conform Reuters, iar emisiile de carbon ar putea scădea cu până la 5% pe an la nivel global dacă am continua în același stil conform unui profesor de la Universitatea Stanford. Ideea de a continua să rămânem închiși în casă nu este realistă, dar totuși schimbările bruște la nivel climatic ar trebui să ne ridice câteva semne de întrebare. Primul pas spre obținerea unor dovezi solide că putem îmbunătăți starea mediului înconjurător a fost făcut, iar acum nu ne mai rămâne decât să identificăm soluții inteligente pentru a păstra aceste statistici la fel ca și până acum.
Cu toate că începutul acestui an nu s-a dovedit a fi deloc cum ne așteptam, specialiștii în probleme climatice sunt optimiști. Măsurile implementate pentru a stopa răspândirea virusului la nivel global ar putea fi răspunsul la încetinirea schimbărilor climatice din prezent. Șansele de succes sunt destul de mici și momentan ne aflăm într-o fază incipientă a acestei ipoteze, dar pe măsură ce începem să ne revenim la vechile obiceiuri de dinaintea pandemiei, această idee își face simțită prezența din ce în ce mai mult în spațiul public.