Lumină, atât cât îți dorești
Dacă ne dorim o lumină asemănătoare cu cea a unui bec clasic de 100W, va trebui să ne orientăm către o sursă cu un flux luminous comparabil (100w incandescent = 1500 lumeni).
Lumenii îţi arată cantitatea de lumină pe care o doreşti! Luminozitatea, sau nivelul fluxului luminos al becurilor din casa ta poate varia foarte mult, aşa că iată o regulă de bază atunci când vrei să le înlocuieşti: un flux luminos de aproximativ 1000 lumeni dat de un bec cu incandescenţă de 75W poate fi atins de un bec cu halogen de 52W, un bec economic de 14W sau un LED de 12W! Pentru a lua decizia corectă, ţine cont şi de durata de viaţă: 25.000 de ore la LED, 10.000 de ore la economice şi 5.000 de ore la halogen (însă nu uita că halogenul e scos de pe piața europeană de anul trecut, deci la raft mai sunt doar stocurile rămase la producători).
Da, și în cazul luminii vorbim de calitate
Un alt parametru important pentru evaluarea calității luminii este indicele de redare al culorilor, așa cum ele sunt în lumina naturală, în literatura de specialitate regăsit cu Ra. Soarele este cea mai naturală sursă de lumină. Cu cât valoarea indicelui Ra este mai mare, cu atât becul redă mai bine culoarea obiectelor aflate în vecinătate. Este extrem de costisitor să obții o valoare Ra 100 la alte becuri decât cele cu incandescență. Atât becurile economice, cât şi LED-urile au indice de redare a culorilor de peste 80, ceea ce este suficient pentru aplicații obișnuite.
Lumină neutră, caldă sau rece
Al treilea parametru important în ceea ce priveşte modul de redare al luminii este temperatura de culoare măsurată în grade Kelvin: lumina neutră (3000K) lumina caldă (<2500K), lumina rece (peste 3500K).
Temperatura de culoare este trecută pe ambalajul produsului – pentru a avea un grad de comparaţie, becul cu incandescenţă are în jur de 2700K. Atât CFL cât şi sursele cu LED pot avea lumină caldă (sub 3000K) sau lumină rece. Alegerea temperaturii de culoare depinde de gustul şi starea fiecăruia.
Dincolo de aceşti parametri care sunt legaţi strict de caracteristicile luminii mai intervin şi alte detalii legate de: tipul de soclu (dulie), dimensiuni, tensiune de alimentare, formă/design, și nu în ultimul rând clasa de eficienţă energetică.
Acum că știi care sunt aspectele importante în alegerea unui bec, hai să vedem ce ai putea face cu becurile vechi 🙂 Soluția corectă și indicată ar fi să le reciclezi, iar dacă nu știi cum, iată mai jos câteva idei:
Ajută-ne să oferim unei familii șansa la o viață mai bună
Adu echipamentele de iluminat arse (becuri economice, tuburi florescente sau becuri LED) la SIGUREC. Dacă ne aduci cel puțin 3 becuri, avem un cadou surpriză pentru tine! În plus, ne ajuți să strângem 1 milion de becuri arse și astfel vom putea lumina o casă! Implică-te și tu în proiectul inițiat de SIGUREC și Recolamp și ajută o familie să aibă electricitate.
LaDoiPași de tine este un punct de colectare Recolamp
În orice magazin LaDoiPași găsești un punct de colectare Recolamp. E foarte simplu să le aduci cu tine atunci când îți faci cumpărăturile plus că dacă reciclezi mai mult de 3 becuri ți-am pregătit și premii surpriză.
Ai mai multe becuri? Înscrie-te în campania electricienilor!
Poți aduce echipamentele de iluminat arse (becuri economice, tuburi florescente sau becuri LED) la magazinele de electrice înscrise în campanie, și poți câștiga premii atractive în timp ce salvezi planeta 🙂
Acum, revenind la becurile noi pe care urmează să ți le cumperi, nu uita că e important să ții cont de eficiența energetică a unui astfel de echipament pentru că te poți bucura de lumină de calitate consumând considerabil mai puțină energie. Alege lumeni nu wati!