În fiecare an, în ultima sâmbătă a lunii martie, sărbătorim împreună #OraPământului. Oriunde în lume te-ai afla, îți recomandăm să stingi lumina în clădire / în casa ta, între orele 20:30 – 21:30. Un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire, nu? Spunea bine Neil Armstrong acum mai bine de 50 de ani.
Deși primul astfel de eveniment, numit #EarthHour, organizat de către World Wildlife Fund (WWF) a fost gândit ca unul simbolic de stingere a luminii în oraș, el s-a transformat de-a lungul anilor într-una dintre cele mai mari mișcări de salvare a mediului înconjurător.
Prima oară a fost organizat în 2007, în Sydney (Australia). Peste 2.2 milioane de clădiri au stins atunci luminile timp de o oră. În 2008, numărul de țări participante a crescut la 35 și peste 50 de milioane de oameni s-au alăturat mișcării. În 2009, peste 300 de milioane de oameni participau, iar evenimentul devenise deja global. Multe clădiri importante din lume (Colosseumul din Roma, Golden Gate Bridge din San Francisco, Turnul CN din Toronto etc) au stins lumina pentru #OraPamantului. În 2020 a avut loc și un record: 190 de țări și teritorii au sprijinit această mișcare, iar cei mai mulți au fost în UK, peste 9.5 milioane oameni.
Spiritul de comunitate și de “înfruntare” a unui scop comun – acela a de crește gradul de conștientizare a problemelor de mediu și de a face tot ce ne stă în putință pentru a proteja natura – a devenit un obicei la care tot mai mulți oameni își doresc să ia parte anual. Împreună. Este o mișcare ce unește întreaga planetă și care ne aduce, din nou, în vedere, importanța schimbărilor climatice și măsurile care pot fi luate pentru un viitor mai bun.
De ce este cu atât mai important să participăm la această mișcare și în 2021?
În acest an vor avea loc câteva conferințe importante pentru stabilirea agendei de mediu pentru următorul deceniu. Decizii politice vor fi luate referitor la acțiunea climatică, natură, cât și dezvoltarea sustenabilă a mediului. Aceste decizii sunt importante pentru că ne afectează direct pe noi, cetățenii, cât și planeta pentru următorii ani.
Alăturarea pe 27 martie la #OraPamantului nu face decât să confirme importanța protejării mediului înconjurător. Deciziile și măsurile pe care le luăm au un impact direct asupra planetei. Aer mai curat, emisii reduse de CO2, mai mult verde și un viitor mai bun pentru noi, dar și pentru generațiile următoare.
Cum te poți implica?
Nu doar pe 27 martie, timp de o oră, ci de fiecare dată când ai ocazia. Te poți implica la protejarea naturii în fiecare zi folosind produse electronice și electrocasnice cu un consum redus de energie, folosind mijloace de transport eco-friendly pentru deplasarea prin oraș; poți reduce consumul de apă și consumul de energie electrică (folosindu-te de becuri economice). Pe scurt: te poți implica printr-un stil de viață cât mai sustenabil, cu cât mai multă grijă pentru #Planeta21
Ce poți face în cele 60 de minute
Dacă nu ai idei de cum ți-ai putea petrece cele 60 de minute pe întuneric pe 27 martie, între 20:30 și 21:30, îți oferim noi câteva sugestii:
- Scoate cățelul la o plimbare de o oră. El face mișcare, tu te bucuri de aerul curat și ajungi și la timp acasă. Nu uita să porți mască și să respecți restricțiile în vigoare
- Ascultă muzica preferată pe vinyl. Aprinde o lumânare și bucură-te de un pahar de vin pe un background muzical potrivit
- Scrie-ți gândurile într-un jurnal sau planifică-ți următoarea vacanță într-o agendă nouă. Marchează data și bucură-te peste ani la citirea acestor rânduri
- Gătește ceva de care ai poftă și bucură-te de o masa la lumina lumânării. Recunoaște, nu ai mai făcut de mult timp o astfel de cină (romantică sau nu)
- Scrie o scrisoare unui prieten drag pe care o poți sigila cu ceara de la lumânare
- Ce spui de un curs de yoga? Este momentul perfect, chiar înainte de ora de somn
- Fă o sesiune de muzică acustică. Dacă ai o chitară și un pic de voce, poți să-ți încânți vecinii cu muzică bună
- Citește o carte (la lumina lumânării). Este momentul perfect să reiei cartea care te așteaptă cuminte pe noptieră de câteva săptămâni
- Dacă ai avut o săptămână grea, poți chiar să stingi lumina și să adormi ceva mai devreme de data asta
Și lista poate continua. Orice activitate pe care o preferi și de care ți-e dor, o activitate de care ai uitat de mult și poate ai vrea să o reiei, care presupune stingerea luminii timp de o oră – în intervalul 20:30 – 21:30, este binevenită.
Așadar, ce zici? Stingem lumina împreună pe 27 martie?
Și nu uita: dacă s-a ars, adu-l la Recolamp! Găsești toate locațiile ColțVerde în aplicația noastră cu același nume, pe care o poți găsi atât pe AppleStore, cât și pe Google Play sau o poți accesa cu doar un click aici. Ai grija de #Planeta21!