Conceptul ESG nu ar trebui să fie străin organizațiilor și/sau investitorilor care activează în mediul de business. ESG, abrevierea pornește de la Environmental, Social and Governance, este un termen destul de des întâlnit în lumea financiară, dar nu numai. Domeniul reciclării și al sustenabilității se întrepătrunde cu cel financiar prin intermediul acestui concept. Dar, într-o situație incertă, precum cea a anului 2020, care dintre cei trei termeni are prioritate? Mediul, socialul sau guvernanța? Deși nu știm clar drumul către care se îndreaptă societatea actuală, analiștii au dezvoltat câteva posibile scenarii despre ce urmează să se întâmple. În rândurile care urmează vă prezentăm ce înseamnă ESG în 2020 și încotro credem noi că se îndreaptă acest curent.
ESG și detalierea celor 3 factori componenți
ESG reprezintă o analiză a sustenabilității unei organizații prin prisma a trei factori: mediu, social și guvernanță. În momentul în care aceste matrici sunt complete, datele se adună într-un singur raport, iar în baza acestuia investitorii aleg sau nu dacă continuă cu investiția într-o organizație. De asemenea, poate fi folosit și ca tool intern de evaluare a sustenabilității unei companii. Conform Robeco, o companie internațională specializată în investiții financiare, factorii de mediu includ contribuțiile pe care o organizație le face pentru a diminua gazele de seră, managementul deșeurilor sau folosirea în mod eficient a energiei. Factorii sociali se referă la drepturile omului, oferirea de condiții optime de muncă pentru fiecare angajat în parte sau eradicarea oricărei forme de exploatare a minorilor. Una dintre principalele misiuni ale oricărei companii ar trebui să fie dezvoltarea comunității în care activează, fără a cauza disconfort pentru nici una dintre părțile implicate. Factorii de guvernanță reprezintă baza principiilor dintre oricare organizație și stakeholderi. O relație profitabilă între companie și partenerii externi înseamnă un echilibru între interesele fiecărei părți.
Criteriul Social a preluat conducerea în perioada de criză?
Conform unui articol publicat în Washington Post, factorul social a avut un avânt semnificativ în această perioadă. Companiile își îndreaptă atenția spre acțiuni caritabile și/sau strategii pentru angajați. Articolul menționează la un moment dat că există un trend crescător al companiilor care sunt judecate dacă nu întemeiază acțiuni sociale în această perioadă. În urma pandemiei provocate de virusul COVID-19, pe teritoriul Statelor Unite unii investitori și-au regândit strategia de investiție și au mutat o parte din fondurile alocate pentru protejarea mediului înconjurător spre cauze care au lăsat un impact semnificativ în societate. Peste 300 de investitori, reprezentând peste 8.4 trilioane de dolari în active, a cerut companiilor să ia măsuri pentru a-și proteja angajații și comunitățile din care fac parte de impactul virusului, a declarat pentru Washington Post Kara Mangone, CCO Goldman Sachs Group Inc. Cu toate acestea nu ar trebui să generalizăm că de acum înainte fiecare companie va opta să reducă semnificativ fondurile pentru factorii de mediu, trebuie să luăm în calcul că va exista un trend ascendent în această direcție. Considerăm că este necesar să existe un echilibru între cei 3 factori ai ESG, deoarece fiecare ramură a acestui concept poate influența calitatea vieții în anii următori.
Planuri de viitor pentru Uniunea Europeană
Ursula von der Leyen a comunicat prin intermediul unui material video, postat pe contul de Twitter, că pentru a reface economia Europei, serios afectată de pandemia cauzată de coronavirus, trebuie elaborat un plan de investiție ”smart”. Strategia principală rămâne în continuare European Green Deal, un plan de acțiune cu termen limită în 2050, care speră să transforme continentul european în primul continent neutru din punct de vedere climatic. ”Pe măsură ce ne îndreptăm spre o nouă normalitate și se preconizează o ridicare a unor măsuri de siguranță implementate, ne trezim puși în fața unei noi ipostaze de a reclădi economia Europei diferit și a încerca să o facem mai puternică”, a declarat președintele Comisiei Europene. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a susținut un discurs similar într-o video conferință organizată de Ministerul Mediului German, Petersberg Dialogue, unde au participat lideri mondiali pentru a discuta într-un mediu informal despre schimbările climatice. Ideea centrală a discursului a fost că toți cei 3 piloni ai ESG sunt importanți, acum mai mult ca niciodată trebuie să se punem accent și pe protejarea mediului înconjurător, nu doar pe pilonul social, pentru a nu ne confrunta cu dezastre naturale în viitor.
Viitorul economic atât al Europei, cât și la nivel global, este destul de incert în această perioadă datorită impactului cauzat de pandemie. În aceste situații, liderii mondiali încearcă să identifice cele mai bune strategii pentru refacerea economiei. Cu toate că s-ar putea ca pe viitor pilonul social să primească mai multă atenție, liderii din Europa recunosc importanța unui comportament responsabil față de mediu și alocarea de fonduri în această direcție.