LED vs. Compact fluorescent
Ei bine, principala deosebire între cele două este cantitatea de energie necesară pentru a produce același flux de lumină. Câștigătorul este, în mod evident, LED-ul, care folosește cu 75% mai puțină energie decât becul incandescent, în timp ce becul economic folosește doar cu 65% mai puțin. Având în vedere că într-un spațiu, fie el de locuit, fie birou, retail sau industrial, avem mai multe surse de lumină, consumul de energie ar putea fi redus considerabil la finalul lunii. Iar dacă de protecția mediului este o prioritate pentru tine, atunci va conta cu siguranță faptul că LED-urile nu conțin mercur sau materiale toxice 🙂
Tehnologia LED devine astfel o alegere populară pentru utilizatorii casnici, nu doar pentru consumul mai redus de energie, dar și pentru durata medie de viață care este de până la 20 de ori mai mare în comparație cu cea a becurilor tradiționale. În ciuda unor costuri mai ridicate de achiziționare, pe termen lung tehnologia LED te ajută să faci economii semnificative. Iar dacă vorbim de utilizatorii profesionali, modernizarea sistemelor de iluminat poate fi o metodă eficientă de reducere a costurilor, îmbunătățind în același timp productivitatea, siguranța și funcționalitatea unui spațiu (total cost of ownership).
IoT & Connected Lighting
Odată cu avansul tehnologic, consumul de energie și costurile asociate acestuia au fost în creștere în ultimii ani. Din 1980 până astăzi, consumul de energie la nivel global a crescut cu 45% și se consideră că până în 2100 va ajunge la 27.3 gigatone. Atunci când energia era ieftină, conservarea ei nu era o prioritate. Astăzi însă, creșterea prețului a făcut mulți proprietari de clădiri să considere curentul electric una dintre cheltuielile principale, mai ales în cazul clădirilor industriale.
Dar nu vrei să îți bați capul cu așa ceva, pentru că există IoT (Internet of Things) și Connected Lighting. Aceste sisteme folosesc puterea datelor și a integrării tehnologiei pentru a transforma spațiul în care trăiești și comportamentul tău față de ele. Principala calitate a iluminatului conectat (connected lighting) este comunicarea cu alte sisteme și senzori precum căldură, ventilație, jaluzele etc. prin intermediul unei rețele IT. Toți acești parametri pot fi controlați la distanță și personalizați conform dorințelor tale prin intermediul aplicațiilor de mobil. Per ansamblu, Connected Lighting poate spori confortul și bunăstarea oamenilor dintr-o clădire, poate duce la o utilizare mai eficientă a acesteia și chiar poate ajuta la obținerea de certificări precum BREEAM sau LEED prin creșterea ratingului de performanță și reducerea amprentei de carbon. Pentru locuințele personale, există deja pe piață diferite soluții care îmbină becurile LED cu tehnologii intuitive pentru a crea o atmosferă ideală cu cele mai reduse costuri. Dincolo de eficiența energetică, valoarea adusă este considerabilă, atât din perspectiva confortului, cât și din cea a protecției mediului.