Uniunea Europeană are un nou target pentru reciclarea deșeurilor e-waste, din 2019
În 2016 a fost impus un target de 45% pentru toate statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește reciclarea deșeurilor de tip e-waste. Tot atunci, au fost stabilite și cele 10 categorii de echipamente care alcătuiesc această categorie, anul acesta numărul lor fiind redus la 6.
Începând cu anul 2019 un nou target este setat pentru țările europene, 65% din totalul echipamentelor vândute în ultimii 3 ani trebuie reciclat sau 85% din totalul deșeurilor generate în anul curent ar trebui colectat și reciclat. România beneficiază însă, de o perioadă de derogare, iar această țintă se va aplica începând cu 2021. Cu toate acestea, pentru România, rămâne o țintă absolut de neatins.
Consumatorii nu știu să diferențieze categoriile de becuri
EucoLight, Asociația Europeană a echipamentelor de iluminat a realizat, în 2017, un studiu la nivel european, iar rezultatele nu pun România într-o lumină favorabilă. 75% dintre respondenți au spus că aruncă becurile la coșul de gunoi, în timp ce doar 7% le duc la un centru de reciclare și 6% la un magazin unde sunt colectate deșeurile. De asemenea, un procent semnificativ nu a putut distinge între diferitele tipuri de becuri, iar rezultatele studiului au susținut ipoteza inițială a acestuia. Becurile ar trebui să fie reciclate în același container, să nu existe categorii separate pentru fiecare echipament în parte, deoarece o mare parte dintre consumatori nu le pot diferenția.
Procente și statistici pentru reciclarea deșeurilor e-waste în Uniunea Europeană
În anul 2015, 88.729 de tone de deșeuri e-waste în Europa proveneau doar de la echipamentele de iluminat, iar predicțiile pentru anul 2020 sunt îmbucurătoare, deoarece cifra ar scădea la 73.996 tone.
În 2015, rata de colectare a deșeurilor electronice era de 1.62 kg per locuitor, în timp ce cantitatea cea mai mare de deșeuri colectate era de 20.34 kg în Norvegia. Între aceste două procente diferența este mare și reușește să evidențieze importanța pe care fiecare țară în parte o acordă domeniului reciclării. Tot în 2015, România nu a reușit să atingă targetul impus de Uniunea Europeană, 4 kg de deșeuri colectate, iar diferența între target și procentul României a fost destul de semnificativă.
Aproximativ 10 milioane de tone de deșeuri e-waste au fost produse în 2014, iar estimarea Uniunii Europene este că se va ajunge la 12 milioane de tone până în 2020.
În 2016 Norvegia a avut cea mai mare rată de deșeuri e-waste per locuitor, 28.5 kg, fiind urmată de Marea Britanie și Danemarca, ambele având 24.9 kg. Tot în același an, studiile arată că un român producea 0.11 kg de deșeuri provenite de la becuri, în timp ce în Norvegia rata creștea la 0.28 kg.
Dacă ar fi să adunăm cantitatea totală de deșeuri generate la nivel global în 2016 (44.7 milioane de tone) aceasta ar fi echivalentul a 4.500 turnuri Eiffel.
În 2017, Marea Britanie a colectat 5.369 tone de echipamente de iluminat, în timp ce Suedia implementa începând cu 1 Octombrie 2015 o nouă lege în ceea ce privește colectarea deșeurilor. Magazinele sunt obligate să primească toate tipurile de echipamente de iluminat mai mici de 25 de cm, chiar dacă clienții nu cumpără nimic din magazinul respectiv.
În Franța un centru de colectare aflat în apropierea orașului Angers, reciclează 80% dintre deșeurile e-waste colectate. Centrul Saint Sylvain d’Anjou este considerat ca fiind cel mai eficient punct de lucru din toată țara, iar rezultatele prezentate sunt destul de impresionante: 94% rată de reciclare pentru echipamentele electronice mare, 91% pentru echipamentele mici și 88% pentru ecrane.
În timp ce restul statelor europene au luat în serios problema reciclării echipamentelor de iluminat și a deșeurilor electronice, România continuă să se claseze pe ultimele locuri în ceea ce privește rata de reciclare. La începutul anului 2018, Ministerul Mediului a alocat o sumă din bugetul anual către industria reciclării, cu toate că discuțiile la nivel european cu privire la acest subiect sunt în prim plan de mulți ani.
În ceea ce privește reciclarea și colectarea deșeurilor provenite de la echipamentele de iluminat, statisticile confirmă ce se întâmplă în societatea românească. Publicul are nevoie de campanii de informare și educare despre reciclarea deșeurilor, puncte de colectare amplasate strategic și evidențiate corespunzător și nu în ultimul rând de o schimbare a mentalității.