Rezultate record în 2019 pentru Recolamp: 1.900 de tone de deșeuri reciclate, peste ținta impusă de UE

În 2019, Asociația Recolamp a colectat, tratat și reciclat 1.914 tone de deșeuri din echipamente de iluminat, în creștere cu 70 % față de anul 2018. Cantitea reciclată a asigurat o țintă de colectare de 49,61% din media vânzărilor producătorilor din ultimii trei ani.

Pentru a asigura cantitățile de deșeuri colectate, Recolamp spune că a dezvoltat un sistem propriu care și-a dovedit eficiența și care este în continuă dezvoltare, mai ales pentru că din anul 2021 ținta va crește la 65%.

În ultimii 12 ani, asociația a dezvoltat o rețea de colectare selectivă care a ajuns la 14.370 de puncte de colectare, dintre care 2.500 sunt destinate publicului larg.

„Recolamp a reușit să depășească ținta legală de colectare și de reciclare a deșeurilor electrice și electronice impusă la nivel european (de 45%), prin eforturi considerabile, deoarece, din păcate, în România nu se colectează selectiv la nivelul la care ar trebui. (…)Ne-am dori ca toate părțile implicate să fie conștiente că această țintă nu aparține numai producătorilor, ci și autorităților, și că o mai bună colaborare ne-ar ajuta pe toți. Acest proces nu este despre cine câștigă și cine pierde, ci despre a organiza un sistem funcțional și sustenabil”, a declarat Daniela Brumă, Director General Adjunct al Recolamp.

În anul 2019, Recolamp a reprezentat 262 de producători români cărora le-a preluat responsabilitatea legală cu privire la gestionarea deșeurilor din echipamente electrice și electronice puse pe piață și a depășit ținta legală de colectare impusă de legislația în vigoare, care este de 45%.

 

 

„Anual, în România, aproximativ 200 de tone de becuri economice ajung la coșul de gunoi, deși becurile arse sunt deșeuri periculoase și trebuie colectate selectiv, iar acest fapt are implicații grave asupra planetei și a viitorului nostru. Este necesar ca reciclarea să devină cu adevărat o prioritate în România, nu doar pentru asociațiile din domeniu, dar și pentru autorități și populație (…) Sunt încântată să observ cum campaniile dezvoltate de noi, adresate atât profesioniștilor din domeniu, cât și consumatorilor casnici, dau rezultate și ne ajută să ne atingem țintele de la an la an. Dar, pe lângă toate acestea, consider că sunt necesare acțiuni comune ale tuturor actorilor din piața de profil, care să poată susține o rată de colectare atât de ambițioasă, de 65%, începând de anul viitor”, a completat Anca Lupusavei, director de marketing al Recolamp.