De câteva decenii oamenii au început să capteze o mică parte din această energie prin panouri solare – atât pentru încălzit apa cât și pentru produs curent electric (fotovoltaice). Recent, procesul s-a accelerat semnificativ, pe măsura ce oamenii au devenit tot mai conștienți de împuținarea celorlalte resurse naturale care ne susțin viața modernă de zi cu zi. De exemplu, în 2021 s-a înregistrat o creștere de 22% a capacității mondiale de producere a energiei electrice din panouri solare, față de anul precedent, trendul fiind în continuare crescător.
În timp ce panourile pentru încălzirea apei sunt, practic, doar niște conducte și recipiente care pot funcționa de-a pururi (atât timp cât nu suferă accidente, desigur), cele fotovoltaice își pierd performanțele în timp, ajungând ca în circa 25 de ani să mai producă atât de puțină energie electrică încât să merite să fie înlocuite. Progresul tehnologic este un alt factor care poate duce la înlocuirea (chiar și mai rapidă a) panourilor fotovoltaice. Doar de câțiva ani, de exemplu, s-a început producerea unor panouri fotovoltaice cu eficiență de 23%, față de cei 15% eficiența a panourilor “model vechi” prezente majoritar în instalările existente.
Ca atare, și panourile fotovoltaice au devenit o sursă de deșeuri pentru omenire, chiar una importantă având în vedere mărimea și greutatea fiecărui panou și faptul că sunt instalate, în general, în cantități mari. Este estimat că în 2050, la nivel global, deșeurile de panouri fotovoltaice vor atinge 400 de milioane de tone; spre comparație, la ora actuală, omenirea produce anual 400 de milioane de tone de deșeuri din plastic.
Din panourile fotovoltaice se pot recupera mai multe componente: actualmente sticla și aluminiul, dar se încearcă (odată cu avansul tehnologic) și recuperarea conținutului de argint și cupru, materiale scumpe, greu extractibile.
Recolamp și-a dorit să fie parte din procesul de colectare și reciclare a acestor repere ale lumii moderne, ca atare de la 1 iulie 2023 ne-am extins activitatea, fiind pregătiți acum si pentru:
- preluarea responsabilității legale a producătorilor de panouri fotovoltaice
- colectarea de la cetățeni și companii a panourilor solare ajunse la sfârșitul perioadei de funcționare optimă
- reciclarea panourilor solare prin reciclatori autorizați, prin cele mai actuale procese de separare / reciclare disponibile în industrie.
Lista completă a categoriilor de DEEE pentru care vă așteptăm să colaborăm, poate fi găsită aici.